Амалфи, Амалфи! Бъдете готови да оставите сърцето си там

Лимоните са НАВСЯКЪДЕ - в храната, сувенирите, интериора.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 10 декември 2023

Фотография: Личен архив

Висшият хедонизъм ли? За мен е чувството да останеш в компанията на морето, слънцето и вкусната храна. Дълъг уикенд в Амалфи.

Макар вече да се е превърнало в туристическо клише по доста параметри, западното крайбрежие на Южна Италия обещава незабравимо преживяване. Хората, въздухът, настроението, различни са. Някак по-приятни. По-спокойни. По-свободни. Знак от Google, че октомври е измежду най-подходящите месеци за посещение и профилна снимка по-късно, явно дойде време да събера емоциите и практичността. Не слушайте хейтърите, които казват, че целият наратив е пресилен. Истината не може да е по-далеч.

Амалфи

КАК ДА СТИГНЕТЕ?

Най-добрият и безболезнен вариант е директен полет София–Неапол. Попитайте хотела, вилата или Airbnb-то, повечето предлагат опция за трансфер. Цената е около 120 евро, но ще си спестите куп нервни клетки и влачене на куфари из съмнителни улици. Ако пътувате от друга точка на Италия, вземете бърз влак до Салерно и продължете с ферибот до Амалфи. Сухоземният път е изключително тесен, стръмен и пълен с остри завои, така че придвижването с кола може да е приключение. Препоръчвам го само в случай че сте наистина добър шофьор, или поне сте в компанията на такъв. Щом пристигнете, забравете за обемните превозни средства. Скутерите са фаворит на местните и ОК за ваканция, вдъхновена от Дженифър Кулидж в "Белият лотос".

Амалфи

КЪДЕ ДА ОТСЕДНЕТЕ?

Първо, направете резервация възможно най-рано. Не, за съжаление, понякога три месеца не са достатъчни. Второ, не се плашете от еклектичния стил на обзавеждане – все пак сте в Южна Италия, нормално е да има цветове и щампи. Ние попаднахме на страшно очарователната Villa Annalara. Намира се на няколко минути от центъра, но е издигната високо в скалите, така че сте далеч от шума и в непосредствена близост до морето. Последвайте примера ми и запазете стая на покрива, гледката е просто умопомрачителна. Домакинът Салваторе ще ви посрещне любезно, ще помогне с куфарите по стълбите и ще ви отвее с прясно изпечени корнети за закуска. Опциите за рафиниран лукс са хотел Miramalfi или новооткритият Anantara Convento di Amalfi Grand Hotel.

Амалфи

КАКВО ДА ОПИТАТЕ?

Дори да не отседнете в последния, задължително посетете Pizzeria La Locanda della Canonica di Gino Sorbillo. Като човек, който започва да търси най-добрите ресторанти успоредно със самолетните билети, не ме притесниха нито не съвсем регламентираното пресичане на пътя, нито стълбите до хотела. Посрещането с просеко, селекцията от местни деликатеси и отношението сякаш си най-специалният гост на света си заслужават. Рецептите в менюто са разработени от Джино Сорбийо, световноизвестен с традиционната неаполитанска пица – тънко тесто, обемна коричка, изпечена в тухлена пещ с дърва. Заклевам се, че неговата "Маргарита" е най-добрата, до която някога сте се докосвали. Пържената пица също е интересен избор. Ще ви напомни на гигантска пълнена мекица, но ще ви хареса.

Амалфи

Всичко се поднася с история. Най-вкусното преживяване от пътуването ще откриете в Marina Grande, на малка тераса точно над плажната ивица. Пилешкото, приготвено по три начина – меко казано невероятно, салатата "Капрезе" – изпипана до съвършенство, а пълнените равиоли с рикота, телешко и трюфел (много трюфел) ще ви накарат да повярвате в любовта от пръв поглед. Неслучайно ресторантът е част от гид на Michelin.

Бонус съвети: Опитайте лимоново сорбе, почти навсякъде се поднася в истински лимон. За нищо на света не се прибирайте вкъщи без шоколад с лимончело и шамфъстък крем от шоколадовия бутик Nino and Friends. Изключителни са.

Амалфи

КАКВО ДА ПРАВИТЕ?

Въпреки че може да изглежда така отстрани, Амалфи не е никак голям град. Имайте го предвид, ако изпитвате неприязън към продължителното излежаване на брега. Всяка крачка открива красива гледка и фон за перфектния кадър, но забележителностите горе-долу приключват със средновековната катедрала в центъра. Разгледайте околностите – магичния град Равело, вечния фаворит Позитано, по-малките Майори и Минори. Капри е на около час с ферибот.

Амалфи

ИМА ЛИ НЕЩО, КОЕТО НИКОЙ НЕ НИ КАЗВА?

Виждали сте видеата с гмурканията, чашите Aperol Spritz и прясната паста. Виждали сте и онези с голямата навалица от туристи. Всъщност два свята живеят в страхотна симбиоза. Централната улица на Позитано е клаустрофобична и неспособна да се справи с човешкия поток, но по-малките градове като Амалфи не отговарят на тежката viral реалност. Най-ужасяващият момент е общественият транспорт. Популярните SITA Bus свързват основните точки на крайбрежието срещу 2 до 5 евро. В цената са включени сърдити пътници, бесни шофьори, наблъскани багажи и километрични опашки, преди изобщо да се качите в тях. Около нашето пристигане се оказа, че пътят е отворен само в последните 15 минути на всеки час от работния ден. Не е изключено да научите няколко нецензурни израза по време на въпросното пътуване, но след това ще използвате предимно "Grazie!" и ще оставите част от сърцето си там. 100%.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA