8 дестинации, които със сигурност искаме да посетим през 2024-та

Нямам представа дали е знак от съдбата, но всички са буквално на полет разстояние с Wizz Air.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 29 януари 2024

Фотография: Profimedia, Unsplash, Pexels

Ще се съгласите, че летището е особено сюрреалистично, но любимо място. Правилата са много, в същото време повечето социални норми не важат. ОК е да носиш спортен екип или скъп костюм, да заспиш на някоя седалка или да правиш клекове в ъгъла. Възможно е някой да те изгледа странно, но този човек вече е извървял дългия път до гейта и просто очаква отвеждането към самолета. И той е минал през милион проверки, обиколил половината площ на сградата, за да се увери, че изход B4 съществува, а след това изпил няколко латета, защото не е преценил правилно броя на пътуващите и всъщност са му останали поне 40 минути, за да провери паспорта и резервацията за онзи супер популярен ресторант. Няколко пъти.

Не мога да си позволя генерализация, но признавам, че без значение дали чувствам скука, напрежение, щастие, удовлетворение, или друго усещане от иначе широкия спектър емоции, често протягам ръка към клавиатурата, за да търся самолетни билети. Истината е, че "да пътувам повече" е обещание на може би 2/3 от планетата, но когато Wizz Air ме поканиха да се включа в тяхното предизвикателство WIZZ New Year's Resolutions, буквално забравих голяма част от традиционните януарски случвания.

Така де, веднага направих списък с осем силно вълнуващи дестинации от мрежата на компанията, които ние в GRAZIA бихме искали да посетим през 2024-та и като добри приятели, съветваме да последвате примера ни. Аз вече вървя в посока топли хоризонти и обещаващи менюта. Съжалявам, просто навън е -10°, а другата ми новогодишна резолюция е да се храня по-здравословно.

Абу Даби

Най-новото попълнение в списъка с директни полети на компанията е Абу Даби. Те се случват до края на март, а началото на пролетта е страхотен момент да посетите столицата на Обединените арабски емирства и оцените впечатляващия културен пейзаж (и тук има Лувър), сериозния ранг от street food предложения, ресторантите с десетки награди, хотелите с infinity басейни и сградите, склонни да накарат дори Джейкъб Елорди да се чувства малък. Абу Даби постоянно получава първи места в класациите за безопасност, така че е подходящ вариант и за семейни ваканции. Наскоро пък Wizz Air бе обявена за една от петте най-безопасни нискотарифни авиокомпании в света от airlineratings.com, единствената световна агенция за безопасност и рейтинг в индустрията.

Женева

Швейцария е от малкото дестинации, които се заиграват умело с тихия лукс и го поднасят по изключително приятен и ненатоварващ начин. Това е причината Женева със сигурност да намира място в to-go списъка ни за следващите месеци. Това, плюс идеята за нощувка под звездите, гледката към Алпите, старинната архитектура и неимоверните количества сирене и шоколад.

Катания

Дори след като истерията се насочи към Тайланд, районът на Катания ще продължи да посреща вдъхновените от втория сезон на "Белият лотос" и всички останали желаещи за слънце, море, Aperol Spritz, храна и онова, което искаме, но няма как да получим в София. Приемете безбройните TikTok видеа със знаци, че трябва да планирате пътуване до Италия като реално извинение да го направите.

Ларнака

WIZZ лети директно и до крайбрежния град Ларнака, който е достатъчно слънчев, за да се каже, че става дума за лятна ваканция, но и достатъчно космополитен, за да не се сблъскаме челно със скуката на втория ден. Калдъръмените улици и историята на Кипър вървят ръка за ръка, fine dining ресторантите и местните таверни работят в синхрон, а плажовете са удоволствие.

Стокхолм

Преди няколко дни буквално бях на милисекунди разстояние от самолетен билет до Стокхолм, но отрицателните максимални температури взеха финалното решение вместо мен. Април и май обаче са изключително подходящи да усетите отблизо скандинавската философия. От сигурен източник споделям, че вечер традиционното спокойствие може да се замести с шумен нощен живот, така че буквално да говорим за най-доброто от двата свята.

Аликанте

Сърцето иска каквото иска, и понякога иска парти. Въпреки че повечето туристи се насочват към Аликанте именно заради музиката, шума и запознанствата с нови хора, дестинацията предлага страхотни ресторанти и невероятни плажове. Ако нямате против и даже по-скоро е задължително да съчетавате часовете под чадъра със съвсем реално опознаване на околностите, имайте предвид, че Аликанте е един от първите градове с постоянно население в Испания.

Лисабон

Лисабон също обещава ярък рестарт на сетивата. Португалската столица е известна с богатата си история, разнопосочна култура, умопомрачителна архитектура, керамичните плочки и широко популярния пащел де ната, който често се състезава за вероятно несъществуващия приз "Най-добър десерт". Не виждам смисъл от излишни допълнения.

Ница

Ница продължава да е сред горещите пътешественически точки на Франция. Най-големият град на Ривиерата е разположен между Средиземно море и Приморските Алпи, така че предлага типичния за първото ърбан дух и характерната за вторите природна прелест. Чувал съм, че няма по-подходящо място да се сблъскаш с рафинирания лукс, но и някак да се слееш с тълпата. Да не говорим, че може да се съчетае с отскачане до Париж, а той е винаги добра идея, ако мога да цитирам Одри Хепбърн.

Присъединете се към нас и открийте следващата си любима дестинация, още сега на wizzair.com.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA