Синьо лято в Жирона

По стъпките на Game of Тhrones и доброто настроение в перлата на североизточна Испания.

Фотография: ПР

Жирона (на испански Хирона, на каталунски Жирона) често е наричан мини версията на Барселона и има защо.

Морският град предлага всичко онова, което привлича като магнит туристите в Барса – вкусна морска храна, спиращи дъха гледки, впечатляващи забележителности и атрактивна архитектура. Такъв е и проектът на барселонското студио El Equipo Creativo, което стои зад току-що отворилия врати хотел в столицата на Коста Брава – Palau Fugit.

Жирона / Хирона - Испания

Разположен в стария квартал на града, той е истинско предизвикателство за архитектите и интериорните дизайнери, които трябва да превърнат сграда от XVIII век в свежо и артистично място. "Промяната, която искахме да направим, е да превърнем тази почти рушаща се сграда в хотел, който излъчва лукс, но няма претенция, което винаги много ни дразни в архитектурните решения на други студиа. Разбира се, за нас беше от особено значение да запазим стила на сградата, която кореспондира с всичко наоколо, но и да добавим усещане за обновление и елегантност", коментират от студиото.

Жирона / Хирона - Испания

Palau Fugit е хотел, в който се акцентира върху две основни посоки, привличащи модерните пътешественици. На приземния етаж са позиционирани всички зони, където обикновено хората прекарват по-голяма част от времето си – рецепцията, ресторантът и коктейл барът, както, разбира се, и СПА зоната, която се намира на подземния етаж, към който отвеждат артистични стълби. В съседство до основната сграда на хотела се намира пристройката, в която са разположени малкият плувен басейн, интересна скулптура в градинското пространство на известния местен артист Фредерик Амат и коридор, който отвежда към класическата хотелска част.

Жирона / Хирона - Испания

Самите стаи са изградени с усещането за артистично пространство, което владее като настроение цялата сграда. Красотата присъства във всеки детайл – от материята, избрана за завеси, до селекцията от картини и малки интериорни решения. Основната посока е комфорт и усещане за близост до природата, затова не е изненада, че най-използваният материал при обзавеждането на хотелските стаи е ратан. Като се добави аристократичното присъствие на камъка в различни цветови решения – меко синьо и сиво, усещането за близостта на морето е съвсем автентично.

Жирона / Хирона - Испания

Екипът нарича хотела "средиземноморска долче вита" и ако се вгледате в детайлите, ще разберете защо. Ръчно оцветени плочки, които на естествена светлина създават усещане за движение, превръщат Palau Fugit в оживял морски герой. В ресторанта Casa Heras посудата е сътворена изцяло от местната майсторка Нурия Гимберна, а рисунките по стените са на Жоана Сантаманс. Идеята на архитектурното студио е изкуството да присъства ненатрапчиво и отново да бяга от идеята за напудрено и понякога дразнещо усещане за лукс. Затова няма да усетите, че приближавайки се към рецепцията, на една ръка разстояние се намира синята маса на Ив Клайн.

Жирона / Хирона - Испания

Ако все пак търсите други магнити за престоя си тук, помислете отново. Защото в Жирона се намира прочутият ресторант с няколко звезди "Мишлен" – El Cellar de Can Roca, в който на почит е каталунската кухня. Другата гордост на местните са античните постройки в града, които са използвани за естествен декор за снимките на сериала Game of Thrones.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA