ПРОЛЕТНИ МИГРАЦИИ

ТЕ ИДВАТ И СИ ОТИВАТ, ТЕНДЕНЦИИТЕ В МОДАТА СА КАТО ПРЕЛЕТНИ ПТИЦИ

01 януари 2019
Текст: Ива Славчева
Селекция: Диляна Иванова
Фотография: Елена Ненкова, Graziano Ferrari


ТЕ ИДВАТ И СИ ОТИВАТ, ТЕНДЕНЦИИТЕ В МОДАТА СА КАТО ПРЕЛЕТНИ ПТИЦИ, които много често стоят в чужда страна повече от един сезон. После се връщат за кратко и пак отлитат нанякъде. За да уловим движението им, за да се носим на крилете им с лекота, всеки нов сезон ние подреждаме гардероба си разумно и се упражняваме в миксирането на различни стилове, модели и цветове.
Отдавна изтрихме израза “да си отиват” от речника си, когато става въпрос за цветове. Историята на всяка една от нас помни тъжни случаи за дрехи, потънали в монохромие, обречени на бяло, черно, сиво или розово (да, розово!), които след месеци се превръщат в хит на миналата година и абсолютно “Не” за днес. За да избегнем фаталните грешки спрямо външния си вид в сезон пролет-лято 2009, обръщаме специално внимание на миграцията на най-важните елементи от гардероба – панталона, сакото, роклята, и тяхното движение един сезон назад и напред, за да ви уверим, че моделите, които ще влязат на закачалка у вас през топлите дни на 2009, ще са “топ избор” и за следващата година.

БОХЕМСКА РАПСОДИЯ
Най-функционалната дреха в дамския и мъжкия гардероб, панталонът, несъмнено е повод за най-много въпроси преди покупка. Кройка, цвят, дължина, цена, той трябва да отговаря на всичко. Тесните модели стоят в тенденциите вече трети сезон, отиват най-много на слаби фигури, но ако бъдат съчетани с туника и висок ток, могат да подведат и по-заоблените форми в направление “слаб силует“. За този сезон изберете джинси от избелен деним, с много кръпки и дупки, и ги съчетайте с високи сандали като при Balmain.
Моделите с обемни крачоли и висока талия, каквито притежавате от миналия топъл сезон, ще изиграят чудна средиземноморска роля с блуза в синьо и бяло райе. Най-запомнящата се кройка е с басти и стеснен крачол, което прави силуета изваян като на древногръцка амфора. За първи път преди година забелязахме такъв модел от Stella McCartney върху актрисата Кейт Хъдзън, сега той е и при Chloe, Ralph Lauren, Yves Saint Laurent. Късите панталони ще дадат на лятото нов хипи дух, така че ги извадете на предна позиция.

НИКАКВО АКО – САКО!
Като заговорихме за сакото, то никога не излиза от мода – вталено с едно копче, с прав силует и двуредно закопчаване, с изразени рамене, смокинг или блейзър – инвестирайте, инвестирайте! За пролет-лято изберете жакет, който ще влезе в прекрасна комбинация с джинси и тишърт, но и с права пола и висок ток за повече впечатление.
Раменете на саката започнаха своя растеж преди сезон с изразени буфани, които прераснаха в скулптирана ъгловата форма с екстрадоза подплънки в стил осемдесетте. В талията на саката средно положение няма – или е болезненотясна в стил петдесетте, или се слива тотално с ширината на ханша. Саката с двуредно закопчаване се завърнаха триумфално от дълга отпуска, след като за последно бяха култ през осемдесетте – най-приложими са в пастелни тонове на охра като при Celine. Преобразете стар модел издължено сако, като свалите ръкавите му и се запознаете с новата си любима дреха - модерния елек, които е повече от впечатляващ с  панталон и сандали.

ДЕЦА НА ЦВЕТЯТА
Роклите на лято 2009 кацат отново на клонки цъфнали цветя и дръвчета и отварят вратите на хипимодата на седемдесетте в нов бляскав прочит.
Ефектни, разцъфнали модели дефилираха още през миналия сезон и нямат намерение да спират дотук, за разлика от преди години цветната градина в колекциите на известните дизайнери е толкова богата, че дори изскача над материята в щампи, бродерии и апликации, с 3D размер! Посадете настроението си в кройка с бюстие и свободна долна част и ще греете на всякакво събитие, новаторството в този модел идва от раздвижената горна част в подчертано едно рамо. Ако ви предстои абитуриентски бал, изберете точно този модел, за да бъдете лека като перо и сияйна като дъга след дъжд, а силуетът да позволява много танци.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA