Alexander McQueen и Balenciaga спират употребата на естествени кожи

Луксозният моден конгломерат, който ръководи марките, определи стъпката като "признание за устойчивост и променящите се вкусове на потребителите".

Димитър Андонов
Димитър Андонов 06 април 2021

Развитието на пандемията продължава да налага големи промени в модния бизнес, а следващите пионери с крачка напред очевидно са Balenciaga и Alexander McQueen.

Преди броени дни луксозният моден конгломерат Kering, който ръководи двата бранда обяви, че марките спират употребата на естествени кожи във всички свои колекции оттук нататък.

Въпреки че Balenciaga постепенно премахна част от производствения материал още под ръководството на предишния си креативен директор, това е първият път, в който устойчивата политика е публично опостовена. Екипът на компанията посочва този ход като "едновременно признание за устойчивост и променящите се вкусове на потребителите", а скоро тази стъпка предстои да направят Gucci и Bottega Veneta. 

57

Извън чадъра на Kering, през последните няколко години редица други световноизвестни дизайнерски брандове решиха да се откажат от естествените кожи в колекциите си. Сред тях са Versace, Prada, Armani и Michael Kors, а проучвания посочват, че през последните четири години продажбите на кожи в САЩ са спаднали драстично, докато търсенето на веган алтернативи - увеличило с цели 258 процента.

Kering вече е инвеститор във фирма, която разработва алтернатива кожа, направена от гъби, така че с нетърпение очакваме да видим следващите творения на великите визионери.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA