CULTURE CLASH или срещата между Африка и България

14 май 2021

"Да отидеш накрая на света и да почувстваш първичната енергия на неземно красивата природа... и след това да я видиш претворена в избухнали в цветове и контрасти десени. А връщайки се, да откриеш същата цветност и почти детинска смелост в съчетанията на багрите в наследените от бабите ни автентични български тъкани. И сблъсъкът на култури да премине в тяхното преплитане. Колкото и да сме далече едни от други, се срещаме, мислейки в цветове.”

Инспирацията за този проект тръгна преди години на 13.000 км оттук и ни отведе до Южна Африка, до спиращия дъх край на света на Нос Добра надежда, потапяйки и омагьосвайки сетивата с неземната красота на Кейптаун, живописното пристанище Hout Bay и ярките цветове на Bo Kaap. За да се убедя, че природата е най-силният творец, а времето рисува несъзнателно така красиво, че дъхът ти спира!

collage

По време на това незабравимо пътуване до Южна Африка открих оригинални платове с автентични африкански десени, поставени върху 100% памук посредством технологията на печат с восък върху текстил. Силно впечатление ми направи яснотата на сякаш по детски направените наивистични рисунки, ярките цветове. Подобна цветност, контрастни цветови съчетания в синтезирани флорални мотиви или графични десени на раета и карета открих и в събираните наследени от баба ми ръчно тъкани и бродирани престилки, покривки, възглавници, ленти с типичните за националния ни фолклор мотиви.

По време на първата фаза на проекта разработих дизайнерски модели въз основа на създадената от мен собствена мулажна техника. В една и съща рокля се съчетават от една страна оригиналните платове с автентични африкански десени, от друта драпирани/нагънати части от автентични изплетени, тъкàни или бродирани български тъкани, както и допълнителни материали като естествена кожа, съвременни раета и др. за постигане на цялостна fusion визия.

Проектът продължи с проектирането и отпечатването на авторски десени, създадени от пловдивския текстилен дизайнер Динка Касабова, с които беше изработена втора група дизайнерски модели. Инспирационни снимки от знакови пейзажи в Южна Африка образуват фона на десена, а самите мотиви са решени в подобен на автентичните наивистичен стилизиран дух, преплитайки флорални африкански със стилизирани български геометрични мотиви. Редуват се макро с микро изображения, силни уголемявания на един мотив, разпадания в ситен десен и повторения, сами по себе си или в микс, като всички мотиви са преработени през авторската визия на дизайнерите, пречупени, абстрахирани, синтезирани.

collage

Колекцията беше показана в галерията за африканско изкуство Colibantan в Барселона.

За представянето й в София, невероятната Велислава Божинова сътвори специални авторски бижута към колекцията. Подготвихме и авторска фотосесия в многоцветен fusion-интериор с изящната Кристина Верославова пред обектива на Минко Минев, а в стайлинга се включиха Александър Гергинов, Станимир Барутчиев-Миро (коса) и Арина Митева (грим).

Цялостната изложба съдържа роклите-уникати, дизайнерските бижута и принтове на кадри от модната сесия.
Тематичното интериорно оформление е на Диляна Иванова.

моден дизайн: nelmit - Нели Митева
авторски десени: Динка Касабова
бижута: Велислава Божинова
модел: Кристина Верославова
снимки: Минко Минев
грим: Арина Митева
коса: Станимир Барутчиев-Миро
стайлинг: Александър Гергинов

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA