Феноменът на обувките: Как Nike Air Max предефинира играта с маратонки?

И как да съчетаете спортната обувка с вашия тоалет?

Ася Иванова
Ася Иванова 29 август 2023

Между тенденции, стилове и безброй модели, играта с маратонки е игра, чиито правила непрекъснато се развиват.

Nike несъмнено е абсолютният протагонист в последните години, успявайки да затвърди позициите си като абсолютен лидер в сферата и да превърне вече познатите модели и силуети в истински стълбове на марката. Може би всеки човек е чувал поне веднъж за Air Max технологията, която прави Nike толкова любима марка. 

Но какво е Nike Air Max?

В зависимост от това кого питате, този въпрос може да има множество отговори. За някои Nike Air Max е просто стилна маратонка, която носят. За други маратонки Nike Air Max е начин на живот. 

Има много малко гами обувки в историята на маратонките, които са толкова въздействащи, колкото линията Air Max на Nike. Линията Air Max предизвика някои от най-емблематичните силуети, много от които се превърнаха в неразделна част от културата на маратонките.

маратонки nike air max

С течение на времето любовта и страстта, които заобикалят гамата Air Max на Nike, само нарастват. Но замисляли ли сте се какво всъщност прави маратонките Nike Air Max толкова удобни? Дали наистина е въздухът? Сега е моментът да ви обясним какво всъщност е Nike Air и ще дадем кратка хронология на това как се появява технологията.

Ходене във въздуха

И до ден днешен това остава най-иновативната и успешна технология за омекотяване в света. Air напълно променя света на маратонките и то към по-добро. Видимият въздух пренася спортните обувки дори на улицата, като същевременно изстреля спортистите на върха. Nike Air технологията работи неуморно за милиони фенове, всеки ден!

маратонки nike air max

Афинитетът на Nike към Аir технологията започва през 1978 г., когато бивш инженер от НАСА на име Франк Руди има идеята да използва технология за въздушно омекотяване при маратонките. Той проектира „издълбана междинна подметка, в която вгражда полиуретанови торбички, пълни с плътен газ" - създавайки Nike Air.

Air Tailwind е първата маратонка, която използва въздушна технология и, по думите на Nike, „се състои от въздух под налягане в здрава, но гъвкава взъглавничка, която осигурява повече гъвкавост и пружинира без компромис със структурата". Въпреки че Тинкър Хетфийлд е признат за въвеждането на видимия въздух, Руди е човекът, който е пионер в основната технология.

Най-разпознаваемата от всички технологии на Nike, Air е основна част при редица модели маратонки на марката, откакто се появява. Знаете ли, че има различни видове Air технология? Всяка вариация носи нещо ново за маратонките, в които се използва. Най-популярната разновидност на Air е, разбира се, Air Max (или „видимият въздух").

маратонки nike air max

Но как можем да ги съчетаем?

Независимо дали стилът ви на обличане е спортен, или пък предпочитате по-елегантните визии, спортната обувка е незаменима част от личния гардероб на всяка уважаваща себе си дама (или господин). 
Благодарение на различните видове оригинални маратонки, които Nike ни предлага, можем да направим десетки комбинации. Изключително лесно се съчетават с повечето дрехи и мигновено могат да се превърнат в любимите ви обувки.

Ако сте фен на градския стил, можете да комбинирате чифт бели Nike Air Max с дънки и тениска. Ако пък искате малко по-лежерна визия, нищо не ви пречи да заложите на къси панталонки, съчетани с подходящ топ или тишърт. 

маратонки nike air max

Но нека спортната визия на вашата маратонка да не ви спира в избора на тоалет. В момента са особено актуални комбинациите на елегантен тоалет със спортна обувка. Затова опитайте, вместо сандали на висок ток, да обуете чифт маратонки. Белите маратонки не претрупват така облеклото, както сникърсите в други цветове, така че спокойно можете да ги обуете с рокли и поли и пак да изглеждате изключително женствено. В комбинация с ефирна лятна рокля в свеж, маратонките са хит във всеки сезон.

Този стил е любим а редица известни дами в Холивуд. Но и господата не падат по-долу. Често можем да видим съчетание на костюм или елегантен панталон с маратонка. Ярките и наситени цветове са страхотен избор както за пролетта и лятото, така и за по-студените месеци. Така че, не се колебайте да заложите на подобна спортно-елегантна визия.
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA