RAYE продължава да се движи напред с H&M Move

Певицата, която е по върховете на чартовете, обединява сили с бранда, за да отпразнува силата и удоволствието от спорта.

10 януари 2024

Текст: Billie Bhatia
Фотография: H&M Move

Няколко минути след началото на разговора ни, разбирам, че съм подценила RAYE страшно много. По-рано тази сутрин изпратих на баща ми селфи от фитнеса, заедно с графика за деня: "Приключих тренировка, снимам нещо за работа по обяд, а след това ще правя интервю с певицата RAYE - гледа ли я при Луи Теру?".

По време на нашата виртуална среща харизматичната певица показва, че е много повече от просто музикант, тя е артист - от онези, които носят радикална откровеност в индустрията, но и отвъд. Докато релаксира на дивана си вкъщи, говорим по един от нейните два телефона (първият е за социални мрежи, другият е за всичко останало), за да обсъдим предстоящото ѝ партньорство с H&M Move. RAYE е лицето, тялото и духа на кампания, която подчертава важността на движението за менталното и физическото здраве. "Говорила съм за това как виждам себе си. Имаше върхове и спадове. Научих, че не става въпрос за външния ми вид или как изглеждам в очите на останалите, а за зареждането на тялото и ума с ендорфини", казва тя.

RAYE

Когато си една от най-големите изгряващи звезди на Обединеното кралство, пускаш хит след хит (чуйте дебютния ѝ студиен албум "My 21st Century Blues") и имаш 33.5 милиона слушатели месечно, напрежението да изглеждаш по определен начин е неизбежно. Повечето хора – поп звезди или не – не биха признали, че мисълта за тялото заема голяма част от мозъка им. "Външният вид определено окупира мислите ми", потвърждава RAYE. "Наскоро споделих по време на шоу, че се чудя какво ли е било чувството да си жив в 20-те години, когато възможностите са били сравнително лимитирани. Можеш да видиш красив човек в списание или вестник, но толкова. Сега първото нещо, което правим сутрин, е да вземем телефона си, да влезем в някакъв вид алгоритъм и да започнем да скролваме. Изведнъж сравнението е част от играта и достига плашещи размери."

Пътите, в които съм писала "сравнението е крадецът на радостта" в кариерата ми на журналист, може би са колкото седмичните стриймвания на RAYE. И ето ни тук, все още виновни за навик, който очевидно е невъзможно да отстраним. Но докато мнозина биха избягали от отговорността, RAYE вдига ръка, за да признае, че проблемът е по-сложен. "Ние допринасяме за развитието на платформите. Споделянето в социалните мрежи е агонизиращ процес за мен. Премислям всичко. Правя 500 снимки и избирам една." Не е сама, преживяването е споделено. Вродената критика ни води към търсенето на перфекционизъм. "Ставаме прекалено самокритични, имала съм този проблем. Любовта към самите нас е процес, не се случва в Instagram, не е постването на кадър с маска за лице и някакво "self-care" описание, а е възможността да останеш сам в стаята, гол, да се погледнеш в огледалото и да кажеш "Това ми харесва" или "Аз съм ОК, нямам нужда да променям себе си."

RAYE

Процесът, пътуването, работата - наричайте пътя към приемането както искате, но няма как да избягате от факта, че е неравен. И е път, по който RAYE все още се движи. Само че той вече е пълен с триумфи - онези значителни моменти на промяна, показващи, че е възможно наративът да гледа напред. Повратна точка е разделянето по взаимно съгласие с нейния лейбъл Polydor през 2021 г. RAYE заяви, че компанията ѝ е забранила да пусне дебютния си албум, въпреки четиригодишната им сделка. Екипът на Polydor сподели, че е "тъжен" от изказванията и е предложил "пълна подкрепа". Година и половина по-късно, тя беше на върха на музикалните чартове.

През септември 2023 г. RAYE се съблече по бельо в Royal Albert Hall за изпълнение на "Body Dysmorphia". Текстът е невероятно труден за слушане, повечето хора чуват само собствената какафония в главите си. "За мен е много важно да съм честна с феновете. Исках да се съблека, просто по сутиен и "бабешко" бельо (каквото нося всеки ден, между другото). Бях гола, не ми се стори лесно", казва тя. "Това обаче е човешкият живот - влакче на ужасите. Не искам да приемам само красивите неща. Надявам се, че показвайки себе си – този неперфектен човек – мога да вдъхна надежда или поне да предложа малко позитивизъм."

RAYE

Друг триумф е кампанията с H&M Move. "Когато H&M се свързаха с мен за фитнес кампания, реагирах със "Знаете, че нямам плочки, нали?". Но те ми казаха, че ме искат заради това, което съм. Беше чест. Движението не е за някой друг, то е за самите нас. Заслужаваш да се чувстваш добре и да бъдеш щастлив. Когато zoom out-неш и погледнеш науката, движението предлага точно това."

Много хора бързат да посочват приликите между RAYE и Ейми Уайнхаус, лесно е да разберем защо. И двете са пионери, които поставят артистичността на първото място, правилата на второ, и не пропускат възможност да покажат уязвимост отвъд музиката. Чувствам се тъжна, когато видеоразговорът ни върви към своя край, защото рядко се срещат хора от светлината на прожекторите, които те карат да се чувстваш не все едно си в стаята с тях, а че си точно като тях. Просто друг човек в света, който опитва да стане най-добрата версия на себе си. Сигурна съм, че няма да мине много време преди RAYE да се изстреля към нови височини в стратосферата и, за щастие, ще вземе всички нас с нея.

Новата колекция спортни модели ще бъде налична на hm.com/move на 11 януари.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA