Дизайнерът Николай Божилов ни покани в новия си творчески дом

Conets ще посреща всички онези творци, които искат да споделят вдъхновението си един с друг.

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 11 февруари 2024

Фотография: Личен архив

Още през лятото Ники ми загатна, че подготвя нещо интересно и различно, и този път съвсем не ставаше въпрос за колекция. Само няколко месеца по-късно вече съм тук, на ул. „Христо Белчев" 17, в новото co-working пространство за дизайн, мода и други творчески професии, което се помещава в любима моя стара сграда в сърцето на София. Сграда, зад чиито стени си представям, че не може да има нищо друго освен запазения автентичен дух на миналото, който да приютява изкуство и да завихря невидима творческа енергия. А тя се усеща още с прекрачването на прага на Conets, където високите тавани, светлината от прозорците, минималистичните мебели, шевните машини и работните материали подсказват, че в това артистично пространство ще бъде създавана много красота.

Николай Божилов Conets

Идеята за мястото е логично продължение на съвместната работа между Ники Божилов и Кристина Атанасова, с която от доста време разработват школа за моден дизайн. Освен че могат да я преместят тук, те искат да помогнат на тези, които вече са я завършили. „Хора, които в началото нямат достатъчно смелост да започнат нещо собствено, така че да ги подкрепим и да продължат да работят", допълва Ники. Самият той познава много креативни хора – като дизайнери, стилисти, гримьори, фризьори, бижутери, които могат да споделят работата и идеите си под един покрив. Творци, които могат да предават знанията си, да правят авторски workshop-и или да разработват собствените си проекти. „Да има смисъла на co-working, защото се оказва, че за много хора това е самотно занимание и предпочитат да се изваждат от творческата самота", споделя Ники, който мести в една от стаите на Conets и собственото си ателие.

Николай Божилов Conets

„Аз също имах въпросния проблем, защото доста често, когато съм в ателието, ми става малко самотно. Обичам да се изолирам, но в крайна сметка обичам да работя и с хора. За мен е доста по-лесно и приятно да съм в едно пространство, където да преподавам, да работя, да контролирам цялостната обстановка и да съблюдавам за добрия дух и атмосфера в него."

Мястото отваря врати за хора и от други професии, които просто искат да сменят обстановката и вече имат запитвания за различни co-working колаборации. Интериорът е направен така, че лесно да се трансформира и мултиплицира, затова тук ще могат да се случват различни събития – базари, ревюта, творчески работилници, презентации, представяния и защо не специални вечери, допълва с усмивка Ники. Да, под тези тавани толкова нежно биха проблясвали чаши с шампанско в една по-приглушена светлина, защото тук и денят, и нощта придават свой чар на пространството. Красивото вито стълбище и входната част пък ще се превърнат в галерия Conets, издава още Ники. „Искаме да каним автори да представят работите си, да правят още по-приятно влизането в цялата творческа атмосфера тук". Със сигурност ще имаме много поводи да се връщаме за още вълнуващи срещи с артисти и нови таланти.

Николай Божилов Conets

Точно такива открива вече близо 8 години Ники в ролята си на преподавател. „В началото за мен беше предизвикателство, защото едно е да работиш за себе си, друго е да бъдеш отговорен за това да предаваш знания на останалите хора", разказва дизайнерът. Оказва се обаче, че се чувства изключително приятно в тази роля. „Мисля, че с почти всеки човек мога да намеря правилния тон на разговор и да предам най-ценните и основни знания. Това е доста удовлетворяваща работа, тъй като помагаш на хората да надграждат уменията си, да достигнат точния връх в творческия си капацитет и да продължат да се развиват естествено по пътя си. Имаме много сериозни групи, които вървят в момента – и в първо, и във второ ниво, и в 9-месечния курс. Има хора, които са оставили някаква своя мечта и сега се връщат към нея,  започват да я доразвиват. Или младежи, които искат да се ориентират в основите на професията и да разберат дали това нещо е за тях. Не е за всеки, но в повечето случаи се радваме на много талантливи курсисти." А най-хубавото е, че чрез Conets ще им се осигури възможност да продължат да работят и след завършването на курса си, и то в приятелска и творческа атмосфера.

Николай Божилов Conets

Заедно с това Ники не спира да развива и своя бранд, намирайки баланса между концептуалната и бавната мода. „Правя това, което на мен ми е приятно. Смятам, че глобалната модна индустрия не би трябвало да се движи в такива бързи темпове, на които сме свикнали – тенденции, сезони", категоричен е той. Последната колекция, която създава това лято, успява да представи на няколко места. Едно от тях е по време на снимките на международно риалити шоу, което се снима в „Ню Бояна" и ще се излъчва в целия свят от Paramount Pictures. Освен с ревю, Ники се включва в шоуто и като ментор в един от епизодите. „След това бях поканен на Design Week Ljubljana, където също имах представяне и създадох готини контакти. Така че Любляна и Словения останаха в сърцето ми", разказва Ники.

Николай Божилов Conets

Преди време получава покана да разработи капсулна колекция, инспирирана от българското културно наследство, като част от Форума на славянските култури. „За мен този проект се оказа много сантиментален. Първо, защото се случи в момент, в който загубих баба си и за мен беше спасение да работя за тази колекция, да вложа максимума в нея. Впоследствие това ми се отплати, защото спечелих пет награди за него. Хората бяха забелязали моята работа. Наскоро участвах в Belgrade Fashion Week именно с тази колекция. Така че продължавам да работя и по моя лейбъл, а чрез работата си също мога да възпитавам вкус, да давам пример и да вдъхновявам." И докато следи дали всичко е под конец в Conets, сме сигурни, че Ники винаги ще заплита все така умело нишките на добрия вкус с всяко нещо, което прави.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA