5 съвета как да купуваме оригинална козметика от онлайн магазин

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 16 април 2019

Онлайн магазините са виртуален извор на всякаква страхотна козметика. Ние винаги се стремим да купуваме оригинални и висококачествени продукти, но също и винаги има шанс да се сблъскаме с фалшификати. Недобросъвестните търговци активно се възползват от невинността и незнанието на потребителите, предлагайки евтини имитации на известни марки.

Предлагаме ви 5 практически препоръки за това как да избегнете неприятни ситуации и да закупите оригинални продукти.

1. Не се доверявайте на евтини продукти

Оригиналните парфюми струват скъпо. Ако ви бъде предложен продукт на световна марка на твърде ниска цена, очевидно е, че се опитват да ви продадат евтин фалшификат, който няма нищо общо с търсения оригинал. Кой има полза по този начин да заблуди клиентите? По правило с такава търговия се занимават следните категории хора:

Начинаещи "бизнесмени". Стартовият капитал не им позволява да закупуват скъпи продукти, но искат бързо да развият бизнеса си. Уличните търговци купуват козметика за стотинки и след това я продават в интернет с печалба от 50-100 процента.

Класически измамници. При тях не е сигурно, че изобщо ще получите онова, което сте поръчали. А след събирането на няколко десетки хиляди лева, такива „търговци” ще закрият изобщо онлайн магазина. Пред кого тогава да предявим претенциите си?

2. Купувайте от проверени онлайн магазини

Обикновено потребителите правят следното: въвеждат заявка за търсене в търсачката и след това избират един от онлайн магазините от списъка на първата страница. Наличието обаче на даден онлайн магазин в топ списъка на Google например показва единствено доброто му промотиране. Един наистина надежден интернет магазин има следните характеристики:

Много отзиви от потребители в други портали. Прегледи на мнения от различни форуми по темата ще помогнат да проучите мненията (позитивни и отрицателни) на реалните клиенти. Необходимо е само да се намери подходящата категория - например „красота и здраве”.

Сътрудничат си с официалните портали на известни марки. На страницата на магазина има връзка, водеща към уебсайта на производителя-партньор.

Официален дистрибутор. Това е гаранция, че ще купите оригинална козметика на цена под средната. Широк асортимент от продукти. Големите магазини предлагат висококачествени продукти в различни ценови сегменти: от икономична козметика до професионални продукти за салони за красота.

3. Уверете се в качеството на козметиката

Между другото, това е доста лесно. Първо, обърнете внимание на срока на годност. Козметиката, пълна с евтини консерванти, може да се съхранява няколко години, без да губи свойствата си. Професионалните оригинални продукти имат много по-кратък срок на годност. Второ, запознайте се със състава на продукта. Козметиката на добрите марки не съдържа глицерин, техническо масло, натриев лаурил сулфат, формалдехид, пропиленгликол и други вещества, вредни за човешката кожа. Трето, уверете се, че продуктите наистина се произвеждат от конкретната марка. На страницата трябва да присъства логото на марката на производителя, страната на произход и основните характеристики. Това са критерии за автентичност.

4. Поръчайте си тестер

Тестерът е чудесен за оценка на продуктите. Той не струва много и малкият му грамаж  ще ви даде възможност да проверите качествата на козметичния продукт. Тестери се предлагат от всички водещи онлайн магазини.

Обикновено опитните купувачи поръчват по няколко тестера, за да изберат оптималния за тях продукт. Между другото, като опция, можете да запишете на листче името на продукта, който ви интересува, да отидете до най-близкия магазин за козметика и да го изпробвате. Ако ви хареса, може след това да го поръчате в онлайн магазина. В глобалната мрежа един добър парфюм например може да струва доста по-евтино, отколкото в козметичния магазин. Струва си да отделите време за гореспоменатите действия.

5. Поговорете с консултант

Поговорете, а не пишете. Разговорът ще ви помогне да се убедите или разубедите в автентичността на предлаганите продукти. Консултантът трябва:

Да познава ефекта на всяко отделно вещество от козметичния продукт върху човешката кожа. Да има добра ориентация в ароматите. Всеки аромат е уникален, а степента на мекота/острота е ключов фактор за избор.

Да ви даде връзка към сертификатите на продуктите. Въпреки че, разбира се, самият потребител лесно може да ги намери на страницата на онлайн магазина. Това е основен момент. Нито един търговски обект не може да получи сертификат, ако продава фалшиви продукти.

Както виждате, репутацията на интернет магазина оказва голямо влияние върху автентичността на козметиката. Сериозните търговци никога няма да се занимават с продажбата на продукти с ниско качество, рискувайки да загубят клиентите си поради измама. Що се отнася до консултантите, един уважаван онлайн магазин винаги наема професионалисти и им плаща добре. Всеки привлечен клиент е постижение.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA