Какво не знаем за Бъркин?

Модната икона, вдъхновила създаването на чанта Birkin, издъхна на 76 г.

Ася Иванова
Ася Иванова 17 юли 2023

Фотография: Profimedia

Името Бъркин е едно от най-популярните в света на модата. То идва от името на актрисата и певица Джейн Бъркин, която светът загуби само преди ден.

Именно англичанката вдъхновява създаването на емблематичната чанта на Hermès - Birkin. И до днес това е най-търсеният и най-скъп модел в света, а създаването й е в доста ограничени количества. Сдобиването с нея пък е изключително трудно. Дори за най-богатите и известни дами не е възможно да отидат и да си я купят. Понякога са нужни години наред да си в листа с чакащи, за да се сдобиеш с нея. Тя е признак за стил и престиж и затова и е един от задължителните аксесоари в гардероба на много актриси и певици.

Джей Ло и София Вергара с чанта Birkin

ЦЕНА

Цената на най-попурярният модел Bіrkіn 25 започва от сумата от 10 000 долара. Най-скъпият модел на марката в света от крокодилска кожа и диамантени детайли пък бe продаден за 380 000 долара. Много анализатори заявяват, че притежанието на такъв тип чанта е добра инвестиция. Дамите, които нямат възможност да си купят този модел обаче, могат да си наемат. За седмица наем на чантата възлиза около 300 долара.

ВДЪХНОВЕНИЕ

Историята по създаването на чантата е доста интересна. През 1981 г. изпълнителният директор на Hermès Жан-Луи Дюма и Джейн Бъркин седят един до друг в самолета на полет от Париж за Лондон. Тя била с чанта тип кошница и като майка на две деца трудно събирала нещата си в нея. Дори успява да изсипе съдържанието й на пода. Тогава обяснява на Дюма, че й е трудно да намери чанта за път, която хем да е удобна, хем да е красива. Скоро след това тя получава своята чанта с лична бележка. В замяна на името й, тя получава една чанта Birkin, а през годините получава определена сума, която те дава за благотворителност. 

Джейн Бъркин

ТЕЖЕСТ

Една чанта обаче не е толкова лека - тя тежи 2 кг. Скоро Джейн Бъркин се отказва да я ползва, защото й причинява травма на рамото. "Обичам я, но нося толкова много неща в нея, че вярвам, че това е една от причините да имам тендинит", споделя тя през 2006 г. пред в. "Гардиан". 

Въпреки това тази чанта се превръща в огромен моден хит. Самата тя признава, че не колекционира модела, носещ нейното име. Тя е имала едва 4-5 и ги е носила докато не се разпаднат. "Няма нищо забавно в една чанта, ако не е подритвана, за да изглежда така сякаш котка е седяла върху нея", споделя тя и разкрива, че е украсявала чантите си с всякакви лепенки, значки и мъниста.

ИКОНА

Само преди ден светът згуби известната актриса, певица и модна икона Джейн Бъркин. Тя издъхна на 76 години в дома си в Париж. Бъркин е родена в Лондон на 14 декември 1946 г., но се установява във Франция в края на 60-те години на миналия век. В края на десетилетието тя добива световна популярност с песента Je t'aime... moi non plus, която изпълнява с друга легенда на френското кино и музика, много по-възрастния от нея Серж Генсбур.

Джейн Биркин и Серж Генсбур

СЕМЕЙСТВО

Бъркин се омъжва през 1965 г. за композитора Джон Бари, като бракът им продължава само три години. Двамата имат дъщеря, Кейт Бари, която е фотографка. Тя загива при трагични обстоятелства едва на 46 години. През 1968 г. Джейн среща Серж Генсбур на снимачната площадка на "Слоган" и връзката им продължава 13 години. Двамата не са сключвали брак, но имат дъщеря - Шарлот Генсбур, която става актриса. 

Бъркин има и трета дъщеря - Лу Доалон, от връзката си с режисьора Жак Доалон през 80-те години.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA