Когато сексът причинява болка

Интервю със сексуалния терапевт Ан-Марлин Хенинг

05 ноември 2021

В практиката си Ан-Марлин Хенинг консултира както жени, така и мъже.

Госпожо Хенинг, Вие говорите открито за сексуалността в зряла възраст...

Абсолютно. Както жените, така и мъжете трябва да знаят за промените в своето тяло в тази фаза на живота, заради всички изменения, които настъпват – косата, кожата, дори в лигавиците

Какво означава това за жената?

При младите жени не е задължително да са възбудени, за да правят секс. След менопаузата всичко се променя. Вагината става по-суха и сексът може да бъде болезнен, ако лигавиците са сухи.

Това има ли отношение към сексуалното желание?

Да, за съжаление има много тясна връзка. Как мога да изпитам удоволствие, ако усещам болка? Много жени се чувстват „длъжни" и продължават независимо от болката в името на това да съхранят връзката си. Те не казват нищо, не признават, че имат проблем дори пред себе си. Липсата на желание остава, а това може да се отрази негативно на отношенията с партньора.

57

Как жените могат да разпознаят вагиналната сухота?

Жените усещат промяната. Чувстват вагината си суха, например при избърсване след уриниране. Когато се движиш, усещаш „триене" там долу. Болка, която се завръща отново и отново.

Изглежда, че много жени просто приемат ситуацията.

Да, така е. И това прави проблема още по-сериозен. Аз самата страдах от подобно неразположение. Тогава моят фармацевт ми препоръча Вагизан Овлажняващ крем и ми сподели, че тя също го използва. Уверих се, че е по-добре да се говори за този проблем. Кремът променя усещането веднага. И тогава ти се завръщаш – в любовта и в живота!

Vagisan Cremolum – Овлажняващи овули срещу вагинална сухота. Търсете в аптеките без рецепта!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA