SOS beauty съвети за косата и кожата през зимата

Преминахме на зимно часово време отдавна, но готови ли са кожата и косата ни за ниските температури? С нашите съвети - отговорът е ДА.

Велина Василева
Велина Василева 05 януари 2022

Учените му казват „спад на функционалната активност". Това е, което се случва с организма ни, когато температурите започнат да падат. Случва се и с кожата ни. Цялостно процесите се забавят – намалява се отделянето на себум, клетките се обновяват по-бавно, отслабва естествената антиоксидантна защита. Кожата има нужда от помощ и ние имаме точните съвети за SOS възстановяване.

4\

ТАЙНАТА НА ДВОЙНОТО ПОЧИСТВАНЕ

Да се съхрани целостта на хидролипидния слой е най-важната задача в студения сезон, независимо от типа на кожата ви. И първата стъпка за това, изненадващо или не, е двойното почистване. А това означава първо да премахнете грима с нежен продукт (тоалетно мляко, тоник, мицеларна вода), а после да измиете лицето с гел, пяна или друг подходящ за кожата ви продукт. Двойното почистване съчетава деликатността с ефективността.

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ГЛИНЕНИТЕ МАСКИ

През зимата дори мазната кожа започва да страда от липса на липиди. Затова много дерматолози препоръчват в това време от годината да се откажете от глинените маски заради техния много силен абсорбиращ ефект. Изключение може да се направи само ако сте с много мазна кожа, но дори и тогава се препоръчват по-скоро маски от розова глина, които не трябва да засъхват изцяло върху лицето.

НАМАЛЕТЕ ГРАДУСИТЕ

Топлата вана е част от зимния сценарий, но прекалено горещата вода разрушава липидните връзки и буквално измива от тялото неговата защитна мантия, а пяната допълнително подпомага този процес. Затова имаме към вас две препоръки – нека температурата на водата във ваната ви не надвишава 37 градуса и избирайте по-скоро масла за вана.

57

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗА ХИДРАТАЦИЯТА

Няма да спрем да повтаряме, че през зимата кожата се нуждае от също толкова хидратация, колкото и през всеки друг сезон. Мит е, че водата замръзва в клетките на кожата от минусовите температури. Има обаче няколко особености в рутината. Първо хидратиращият серум трябва да се „запечатва" с крем с по-плътна текстура. Второ – нанасяйте всички продукти около половин час преди да излезете навън. Така ще им дадете време да попият добре в кожата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАК ДА ИЗГЛЕЖДАМЕ МНОГО СВЕЖИ С МАЛКО ГРИМ?

57

„ОБЛИЧАЙТЕ" СЕ В КОМФОРТНИ ТЕКСТУРИ

Продуктите със силно подхранващи текстури могат ефективно да защитят кожата от студа. Обикновено тези функции се изпълняват от съставки като масло от ший, което възстановява и укрепва защитната мантия на кожата, а липидите му по структура са близки до нашите и затова много добре се приемат от нея. Серамидите могат да стимулират синтеза на собствените ни липиди. Глицеринът пък изпълнява не само бариерна функция, но и има антисептични свойства, омекотява и успокоява сухата и раздразнена кожа. Ланолинът попива голямо количество вода и така създава слой на повърхността на кожата, възпрепятстващ изпарението (внимавайте с тази съставка, ако вашата е помазна). Уреята не само задържа влагата, но и нежно ексфолира повърхностния слой на кожата, подобрявайки проводимостта на другите компоненти във формулата на продуктите. Точно затова уреята често влиза в състава на омекотяващите балсами за тяло или кремове за ръце.

СТИМУЛИРАЙТЕ И ОБНОВЯВАЙТЕ

Причината за сивкавия тен на кожата през зимата е забавянето на всички процеси в организма, но особено на антиоксидантната защита. Можете да активизирате кожата, като добавите ретинол, витамин С или други киселини в рутината си. Също така сега е моментът да се подложите на процедури, които не сте си позволявали през лятото заради риска от хиперпигментация.

57

ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙТЕ SPF

Въпреки че е зима, ултравиолетовите лъчи не изчезват. В ежедневието ви е достатъчен SPF15, но ако сте си направили салонна процедура, която нарушава хидролипидния слой и изостря фоточувствителността на кожата, то тогава трябва да използвате поне SPF30. Почивката в планината и карането на ски пък изискват SPF50. Причината е, че на по-висока надморска височина атмосферата е с по-ниска плътност и през нея проникват повече ултравиолетови лъчи, а снегът отразява цели 85% от тях! В резултат на това лицето може да получи такава доза слънчева радиация, каквато няма и на плажа през лятото.

ПЕСТЕТЕ „ЕЛЕКТРИЧЕСТВО"

Косата също страда през зимата и причините са подобни като тези през лятото – отделянето на себум намалява и косъмът губи своята естествена влага, а тъй като влажността на въздуха също е понижена, процесът по изпарение се ускорява. Кичурите ни губят своята еластичност и стават по-крехки. За да възстановите защитната бариера, търсете подхранващи, възстановяващи и защитаващи продукти за коса.

57

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ РЪЦЕТЕ!

Разбира се, имаме предвид грижата за тях, но не само. Въпреки че през зимата носим ръкавици, не забравяйте, че дезинфекцията си остава основно правило във времена на пандемия, в каквато все още се намираме, за съжаление. Ниските температури не убиват вируса, затова винаги със себе си носете нежен, но ефективен дезинфектант. Препоръчваме ви антибактериалния гел за ръце Derma Intensive+, който напълно защитава вашата кожа от бактерии и микроби и образува нежен филм на повърхността й за допълнителна протекция.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA