Как да пречистим лимфната система?

Отговаряме на този важен, но далеч не чак толкова срещан въпрос.

21 март 2022

Фотография: Pexels

Лимфната система играе основна роля в междуклетъчния обмен, включващ течности, индиректно участващи в отстраняването на токсините и остатъчните отпадни продукти, включително образуването на пот. От своя страна, лимфата е безцветна течност, която циркулира през лимфната система. Специалисти от онлайн магазина Биотика препоръчват да се приемат хранителни добавки като Лимфафикс, които да поддържат нейното здраве и правилно функциониране.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ЛИМФНАТА СИСТЕМА?

Задържането на вредни токсини в тялото може да се окаже много опасно. Именно затова се препоръчва периодично прочистване, с помощта на билкови лекарства, действащи като детокс на лимфната система. Този лек е подходящ за различни възрасти и е напълно безопасен, благодарение на билките, които са основната съставка.

8-

ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ЛИМФИТЕ

Инфекции – когато вируси, гъбички или бактерии навлизат в тялото, те започват активно да се размножават и буквално консумират биохимични елементи. Целият този процес е придружен от активно освобождаване на техните метаболитни продукти, които са токсични за човешкото тяло.

Неизправности в черния дроб и пикочната система – редица токсини се отделят в тялото с помощта на черния дроб (който действа като филтриращ елемент) или чрез пикочната система (в този случай филтърът са бъбреците). Но ако човек има бъбречна недостатъчност или намаляване на чернодробната активност, тогава токсините се отделят бавно.

Нарушения в работата на лимфните възли – основната им функция е именно филтрирането на лимфния поток. При някои заболявания обаче работата на същите тези възли е нарушена. Те започват да работят неправилно, оставяйки по-голямата част от токсините в тялото.

Нарушаване на нормалната чревна микрофлора – това предполага състояние, в което количеството на патогенната микрофлора в червата значително надвишава полезните бактерии. В резултат на това, в него се натрупват токсини, които проникват през чревните стени.

Дефицит на определени микроелементи в организма – по-специално това се отнася до водно-солевия баланс. При прекомерно натрупване на натрий се образуват така наречените "уратни" съединения. За тялото такива елементи са токсични.

По-често лимфната система се замърсява, когато нормалното протичане на метаболитните процеси е нарушено в тялото. Съществуват много различни мнения как да се грижим правилно за нея, кое е добро и кое лошо. Нека разгледаме най-добрите съвети за правилното ѝ функциониране.

8-

ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

Същността на диетата е съвсем проста – включването на онези продукти, които активно ускоряват изтичането на лимфа, а също така стимулират процеса на нейния синтез. Това са моркови, орехи, птиче месо, морски водорасли, мазна риба, спанак, черен шоколад. Важно е да се използват храни, които съдържат значително количество витамини от група В, както и ненаситени мастни киселини (Омега-3). Може също да включите хранителни добавки, които имат такива елементи, като рибено масло. Всички тези вещества стимулират междуклетъчните метаболитни процеси, а също така участват в отстраняването на остатъчните отпадни продукти от клетките.

Билкови препарати Отвара на основата на хвощ, невен и лайка – такова лекарство е мощен диуретик, който също така ускорява отстраняването на токсините. Вземете по 1 чаена лъжичка от всяка от гореизброените билки (сушени), изсипете ги в 0,5 литра вряща вода и варете 15 минути на слаб огън. 

Комбинация от женско биле и Ентеросгел Тази комбинация е един от най-популярните домашни методи за прочистване. Отвара от изсушен корен от женско биле стимулира оттока на лимфната система, а Ентеросгела премахва токсините от червата, предотвратявайки последващото им навлизане.

Специални упражнения, гимнастика Експертите препоръчват бягане колкото е възможно повече, както и силови тренировки, с натоварване на бицепсите и трицепсите. Тези упражнения са най-подходящи, защото с тяхна помощ се включват онези мускулни групи, които участват в транспорта на вредните вещества.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA