![](https://www.graziaonline.bg/Content/ImagesDatabase/p/804x0/crop/both/60/60c9dbd375b04599ae19a682836a73fb.jpg?quality=85&404=default&v=02)
Напоследък все по-често чуваме, че цвеклото притежава качествата на суперхрана. Това е така, защото съдържа високи нива на витамини А, В1, В2, В6, витамин С и микроелементи като желязо, калций, магнезий, мед, фосфор, натрий, йод, калий, фолиева киселина и фибри.
Всички тези съставки дават огромен тласък на организма и служат като естествен лек при настинки и заболявания. Затова може да консумирате цвеклото сурово под формата на салата или сок, но трябва да прибавите голяма доза лимон, тъй като само по себе си има горчив вкус. Другият вариант е да бъде варено или печено. Храните, които му отиват, са зеле, моркови, ябълки и козе сирене.
Разбира се, колкото по-малка е обработката, толкова повече от хранителните му и лечебни свойства се запазват. Но нека разкажем повече.
![ЖБН](/Content/ImagesDatabase/13/134d1d3f17474b75a4e99de908a1bbeb.jpg?v=1&maxwidth=760&)
СРЕЩУ АНЕМИЯ
Цвеклото съдържа много желязо, което е необходимо на хемоглобина за снабдяване на тъканите с оптимално количество кислород. Всъщност именно то го прави полезен избор при такъв тип състояние.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: УИКЕНДЪТ Е ВРЕМЕТО ДА СИ ПОЧИНЕМ, НО САМО АКО ЗНАЕМ КАК
![ЖБ Н](/Content/ImagesDatabase/de/de34737a3b8f49bc927152afff9a4723.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ЯЗВА
За да подпомогнете възстановяването на увредената стомашна лигавица, консумирайте два или три пъти седмично смес от сок от цвекло и мед. Най-добре е да бъде сутрин на гладно. Ако не изпитвате раздразнение или други признаци на непоносимост, може постепенно да увеличите приема.
![Ж Б](/Content/ImagesDatabase/cf/cf968448d15244519c12c165a7cab682.jpg?v=1&maxwidth=760&)
РЕГУЛИРА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ
Цвеклото е богат източник на диетични нитрати, които разширяват кръвоносните съдове и водят до понижаване на кръвното налягане.
Проучване от 2008 г. изследва ефектите от консумацията на 500 мл сок от зеленчука при здрави хора и установява, че кръвното им налягане се понижава значително след приема. Специалисти твърдят, че около 500 г червено цвекло всеки ден са повече от добре приети.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВЯРВАТЕ ИЛИ НЕ, КИМИОНЪТ Е СУПЕРХРАНА ЗА КОСАТА
![ФГХ](/Content/ImagesDatabase/17/174cc3803d5a45619c394a01d465a5b6.jpg?v=1&maxwidth=760&)
БРЕМЕННОСТ
Фолиевата киселина в червеното цвекло е необходима за правилното развитие на гръбначния мозък на плода. Червеното цвекло осигурява на майката допълнителна енергия, от която тя се нуждае по време на бременност.
![жгбн](/Content/ImagesDatabase/fa/fa5e38c7ff2e4d90ab31685479444e9a.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ДИАБЕТ
Цвеклото съдържа антиоксидант, известен като алфа-липоева киселина, която помага за по-доброто усвояване на глюкозата и предотвратява последствията от оксидативния стрес при хора с диабет.
То има среден гликемичен индекс, поддържащ ниски нива на кръвна захар, докато същевременно задоволява жаждата за сладко. Освен това е с ниско съдържание на калории и мазнини, което го прави идеален за диабетици.
Фотография: Pexels, Profimedia