А вие знаехте ли, че цвеклото е суперхрана?

Не е мит, че червеният зеленчук е истински супергерой.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 19 ноември 2022

Напоследък все по-често чуваме, че цвеклото притежава качествата на суперхрана. Това е така, защото съдържа високи нива на витамини А, В1, В2, В6, витамин С и микроелементи като желязо, калций, магнезий, мед, фосфор, натрий, йод, калий, фолиева киселина и фибри.

Всички тези съставки дават огромен тласък на организма и служат като естествен лек при настинки и заболявания. Затова може да консумирате цвеклото сурово под формата на салата или сок, но трябва да прибавите голяма доза лимон, тъй като само по себе си има горчив вкус. Другият вариант е да бъде варено или печено. Храните, които му отиват, са зеле, моркови, ябълки и козе сирене.

Разбира се, колкото по-малка е обработката, толкова повече от хранителните му и лечебни свойства се запазват. Но нека разкажем повече.

ЖБН

СРЕЩУ АНЕМИЯ

Цвеклото съдържа много желязо, което е необходимо на хемоглобина за снабдяване на тъканите с оптимално количество кислород. Всъщност именно то го прави полезен избор при такъв тип състояние.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: УИКЕНДЪТ Е ВРЕМЕТО ДА СИ ПОЧИНЕМ, НО САМО АКО ЗНАЕМ КАК

ЖБ Н

ЯЗВА

За да подпомогнете възстановяването на увредената стомашна лигавица, консумирайте два или три пъти седмично смес от сок от цвекло и мед. Най-добре е да бъде сутрин на гладно. Ако не изпитвате раздразнение или други признаци на непоносимост, може постепенно да увеличите приема.

Ж Б

РЕГУЛИРА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

Цвеклото е богат източник на диетични нитрати, които разширяват кръвоносните съдове и водят до понижаване на кръвното налягане.

Проучване от 2008 г. изследва ефектите от консумацията на 500 мл сок от зеленчука при здрави хора и установява, че кръвното им налягане се понижава значително след приема. Специалисти твърдят, че около 500 г червено цвекло всеки ден са повече от добре приети.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВЯРВАТЕ ИЛИ НЕ, КИМИОНЪТ Е СУПЕРХРАНА ЗА КОСАТА

ФГХ

БРЕМЕННОСТ

Фолиевата киселина в червеното цвекло е необходима за правилното развитие на гръбначния мозък на плода. Червеното цвекло осигурява на майката допълнителна енергия, от която тя се нуждае по време на бременност.

жгбн

ДИАБЕТ

Цвеклото съдържа антиоксидант, известен като алфа-липоева киселина, която помага за по-доброто усвояване на глюкозата и предотвратява последствията от оксидативния стрес при хора с диабет.

То има среден гликемичен индекс, поддържащ ниски нива на кръвна захар, докато същевременно задоволява жаждата за сладко. Освен това е с ниско съдържание на калории и мазнини, което го прави идеален за диабетици.

Фотография: Pexels, Profimedia

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA