Вярвате или не, кимионът е суперхрана за косата

Току-що източната подправка зае почетно място не само в кухненския шкаф, но и в този в банята.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 07 септември 2022

Маслото от семена на черен кимион се използва от векове като лекарство и храна, но напоследък набира популярност в грижата за косата.

Малко теория за начало. Извлича се с технология на студено пресоване. При този процес не се включва рафиниране и следователно крайният резултат съдържа по-високи нива на естествени антиоксиданти, високи концентрации на тимохинон, предотвратяващ възпаления и различни микробни действия.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ В ГРИЖАТА ЗА МОКРАТА ТИ КОСА

коса

БЛЯСЪК И ЗДРАВИНА

Помага за по-гладка и бляскава коса. Маслата задържат влагата в косъма, за да бъде еластичен и мек. Подобрява увредената коса и придава възстановителни свойства на увредените кичури.

РАСТЕЖ

Въпреки че няма достатъчно проучвания, за да се направи категорично заключение относно маслото от семена на черен кимион и растежа на косата, има известни доказателства, че то може да помогне да расте по-бързо.

fgh

КОСОПАД

Ако имате косопад, тази съставка може да ви помогне. Доказано е, че маслото от семена на черен кимион регенерира косъма поради силните си антиоксидантни свойства. Косата много по-бързо се възобновява и расте. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕСЕННИТЕ ПРИЧЕСКИ, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПРОБВАТЕ

fghj

ИЗПОЛЗВАНЕ

То има по-рядка консистенция от кокосовото, така че е по-лесно за разнасяне върху скалпа и кичурите.

Маслото е достъпно за перорален прием под формата на хапчета, в студено пресовано масло и също така може да се включи във формулите на шампоани, балсами и стилизиращи продукти.

Капнете няколко капки на дланта си, разтрийте ръце и втрийте маслото в кичурите, като го разпределяте равномерно. Може да го нанесете и като маска без отмиване. Ако искате да видите дали действа за растеж или успокояване на възпален скалп, нанесете директно върху скалпа за вечерта, а на сутринта изплакнете.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA