Големите грешки в грижата за мократа ти коса

Всички ги допускаме, а не осъзнаваме колко много негативи носят всъщност.

Фотография: Pexels

Сигурни сме, че понякога допускаш някои от грешките, а други са ти любими. Истината е, че на пръв поглед безобидните навици в крайна сметка отслабват косъма и го карат да се накъсва.

Ето кои са петте най-често срещани DONT'S, които е добре да имаш предвид, ако искаш да поддържаш косата си здрава.

дфгх

РАЗРЕСВАШ КОСАТА СИ МОКРА

Когато е мокра, косата е най-еластична, така че при разресване може лесно да се опъва. Съответно по-тънките коси могат много лесно да се накъсат, а в зависимост колко силно дърпаш и по-плътните са способни да останат в ръцете ти. Ако сресваш мократа си коса редовно, тя ще стане по-чуплива и непокорна с времето.

Най-добрият вариант е след измиване първо да я оставиш да изсъхне сама за около 5-10 минути, а след това да нанесеш кристали, масло или серум. Тези продукти правят филм, който помага на косата да се хлъзга при сресване. Чак след това можеш внимателно да минеш между кичурите с дървен гребен.

дфгх

ВРЪЗВАШ Я

Понякога бързаме и нямаме време да направим прическа, затова решаваме да я вържем на кок или опашка и да продължим със задачите. Но тъй като е много по-еластична, когато е мокра, събирайки я, ти я опъваш, а така косъмът отслабва и изтънява. Можеш да заместиш опашката с шнола или копринена панделка.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОЧНО ТАКА, КОСАТА СЕ УВРЕЖДА ПРЕЗ ЛЯТОТО

dfgh

ЗАВИВАШ Я В ХАВЛИЯ

Материята на хавлията е доста груба и постоянното триене в косата ти може да доведе до накъсване и косопад. Смени кърпата с памучна тениска или кърпа от микрофибър. Така влагата ще се абсорбира още по-бързо.

СЕШОАР, ПРЕСА И МАША

Едва ли е нужно да коментираме това правило. Всяка топлинна обработка вреди на косата ти, но за да намалиш щетите, започни да оформяш и стилизираш само след като е напълно суха. Използвай термозащита!

cfvgbh

ЛЯГАШ СИ С МОКРА КОСА

Да си легнеш с леко влажна коса е простимо, но никога недей с мокра. По време на сън косата може да се заплете. Другият негатив е, че постоянното триене на възглавницата уврежда сухата коса, какво остава за мократа.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗА БРЕТОНА С ГРИЖА... И ОЩЕ ГРИЖА

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA