Подбрахме всички звездни тайни за мечтана коса

Сякаш все искаме да е по-здрава, по-красива, по-блестяща. Как обаче да го постигнем?

Фотография: Pexels

Ако сте забелязали оредяване или окапване на косата напоследък, не сте сами. Повече от 50 процента от жените изпитват косопад в даден момент от живота си, а 22% от тях са се сблъскали с проблема след прекаран COVID. Така че със сигурност може да заявим, че всеки иска по-здрава, по-дебела и по-силна коса.

Ние селектирахме съвети, дадени от различни фризьори на знаменитости и трихолози, за да разбием митовете при отглеждането на косата. Онази, за която мечтаете, но по правилния начин.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГОЛЕМИТЕ МИТОВЕ, СВЪРЗАНИ С ГРИЖАТА ЗА КОСАТА

коса

ЯЖТЕ УМНО

Имаме страхотни новини за любителите на авокадото! Диета, пълна със здравословни мазнини, е от съществено значение за гъстата и здрава коса. Докато генетиката определя структурата и къдриците на косата, храната помага на гените да се изразят. Уверете се, че получавате много висококачествен протеин и добри мазнини като зехтин и омега-3.

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРАВИЛНИТЕ ШАМПОАН И БАЛСАМ

Очевидно е, но си струва да обясним: различните типове коса изискват специфични продукти, които отговарят точно на техните нужди. Според звездните стилисти, тези с фина коса трябва да търсят шампоан и балсам за обем, за да увеличат външния вид на плътността и да добавят блясък. За тези с плътна, продукти за укротяване на къдренето и добра хидратация. Добре е да завършват с подхранващ крем.

коса

НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ С МИЕНЕТО

Прекомерното миене е грешка. Правилото е косата да не се мие повече от три пъти седмично.

ЗАПОЧНЕТЕ СЪС СКАЛПА

Скалпът има богата микробиома от бактерии и гъбички, необходими за поддържане на кожата и косата. Когато не използваме достатъчно шампоан или сме се спряли на силен такъв, това води до кожни проблеми, които се отразяват негативно на растежа на косата. Поддържането на здравословен баланс на влага и естествени масла е важно както за скалпа, така и за лицето.

Идеята е да не използвате прекалено силни стилизанти, които са пълни със сулфати. Те оголват скалпа и нарушават неговото pH. Ако използвате такива, купете си и продукт с високо ниво за балансиране. Прекомерната употреба на сух шампоан натрупва слой остатъци върху скалпа и запушва космените фоликули, предотвратявайки растежа на нова, здрава коса.

коса

КЛЮЧОВА ДУМА: МАСАЖ

Опитвайте се да правите масаж на скалпа. Движете върховете на пръстите си с малки кръгови движения с умерен натиск. Когато се случва по правилния начин, редовният масаж на скалпа може да направи чудеса за микроциркулацията на космените фоликули. Така се насърчава притокът на кръв и косата ви започва да расте. Трябва да знаете обаче, че инструментите за масаж с остри гумени или метални крайници могат да увредят фоликулите.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 5 НАЧИНА ДА ОБЯСНИТЕ КАКВО ТОЧНО ИСКАТЕ В САЛОНА

коса

ЧЕТЕТЕ СЪСТАВА

Професионалистите препоръчват да се избягват продукти, които съдържат силикони, изкуствени оцветители или, в случай че сте чувствителни, аромати. Тези съставки могат да причинят проблеми със скалпа, които понякога предизвикат дерматит, фоликулит (инфекция на космения фоликул) и ако не се лекуват, често довеждат до трайна загуба на косми.

Вместо това потърсете съставки, които имат противовъзпалителни свойства, които стабилизират микробиома на скалпа и балансират излишния себум, често изтъняващ косата.

коса

ПРИЕМАЙТЕ ДОБАВКИ ЗА РАСТЕЖ НА КОСАТА

Косата има нужда от витамини, минерали и мастни киселини за здравата функция и растеж на космения фоликул. Може да приемате добавки с омега-3, хвощ или тиквени семки – всички те помагат за плътността.

ИЗХВЪРЛЕТЕ ПРЕСАТА, МАШАТА И СЕШОАРА

Знаем, че раздялата може да е трудна, но ако наистина искате по-здрава коса, това е първата стъпка. Ако все пак се изкушавате от време на време да използвате пресата за някой повод, то задължително използвайте и топлозащитен спрей.

коса

СРЕСВАЙТЕ

Редовното и умишлено разресване може да повлияе на дебелината на косата ви, защото помага за разпределянето на естествените масла, които ще ви помогнат да я предпазите. Минаването на гребен всеки ден, независимо от структурата на косата, също ще помогне за ексфолирането на скалпа и премахването на мъртвия слой. Специалистите съветват да не се използва пластмасова четка или гребен. Изберете инструмент от дърво и животински косъм.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA