Малко известните преимущества на съня

Не забравяйте, че качеството е толкова важно, колкото и количеството!

Люба Вангелова
Люба Вангелова 25 януари 2024

Фотография: Pexels.com

Знаем, че има правила, от които зависи как ще се възстановят тялото и мозъкът ни през нощта. Но знаем ли какво е добър сън и какви са истинските му предимства за красотата?

Нормалното днес е почти всеки да страда от физически и психически неразположения. Но далеч по-малко са хората, които свързват този факт с нарушенията на съня, който пък от своя страна е сред най-важните, но най-подценявани фактори за добър живот днес.

Качеството е толкова важно, колкото и количеството – тази максима е в сила, що се отнася до съня. Да го прекъсвате се оказва също толкова вредно, колкото и да се лишавате от него. Списъкът на нещата, които зависят от него, е дълъг – външен вид, настроение, концентрация, самочувствие, килограми, хормонален баланс… В кулминационния момент на празничния период сме, което означава, че сега е моментът да се подготвите за възстановяващата сила на съня, който ще ви е необходим. Вижте как ще направите живота си по-хубав само с малки, но качествени подобрения за по-пълноценен сън.

ПО-ЯСНА КОНЦЕНТРАЦИЯ

Умората оказва влияние върху мозъка подобно на прекалената консумация на алкохол. Ако не сте се наспали, се чувствате по-сънливи, което влияе върху времето за реакциите ви и взимането на решения – все критично важни неща за безопасно шофиране. Именно тези фактори са сред найчестите причини за инциденти на пътя. Така че ако сте добре наспани, означава, че ще сте безопасен шофьор за вас и за близките ви.

ПО-ДЪЛГА И СИЛНА КОСА

Според учените, разглеждащи темата, при липса на сън се засягат основните функции на тялото, от които зависи растежът на косата. Лошият сън може да причини реакция на стрес, което засяга кожата и космените фоликули и може да предизвика косопад не само при мъжете, но и при жените.

ПО-ВИСОК ИМУНИТЕТ

Според проучванията тези, които спят по-малко от шест часа на нощ, са четири пъти по-склонни към настинки в сравнение с тези, които спят качествено по мини - мум 8 часа. Продължителността на съня е сред най-важните фактори за здравето.

ПО-ГОЛЯМА УСТОЙЧИВОСТ НА БОЛКА

Сънят е естествен аналгетик, който може да помогне за намаляване на болката и да съдейства на тялото да я преодолее по-лесно. При липса или нарушение на съня симпатиковият дял на автономната нервна система (активиращ реакцията тип борба или бягство) е свръхактивен, което е причина тялото да мобилизира силите си и да хаби ресурсите си. Това може да се случва в продължение на години (незабелязан фонов стрес), което буквално изсмуква енергията ни.

ПО-ЩАСТЛИВИ

Един от токсичните протеини (произвеждани по време на стрес), които се натрупват в мозъка ни, причинява развитието на болестта на Алцхаймер. А едно от най-важните неща, които се случват по време на сън, е процесът на прочистване на мозъка от токсини. Проучване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Scinces, показва, че дори една безсънна нощ може да провокира натруп - ване на този токсичен протеин. Този факт внася яснота по въпроса колко опасно може да бъде хроничното безсъние.

ПО-УМНИ

Сънят ни прави по-умни! Тялото преминава през 4 фази на съня, най-важна за здравето на мозъка от които е REM – времето, в което сънят ни е дълбок и мозъкът ни се възстановява най-добре. Честите смущения на съня през нощта причиняват мозъчна мъгла и влошават чувствително концентрацията.

ПО-ДОБРИ И ПО-МИЛИ

Спокойният и качествен сън ни прави по-дружелюбни. По време на фазата REM всъщност работим" върху емоциите си и по този начин изграждаме емоционална устойчивост. Ако сънят ни в тази важна фаза на възстановяване на мозъка не е достатъчен, много вероятно е на следващия ден да бъдем избухливи и раздразнителни. Възстановяващият сън намалява стреса и безпокойството и ни дава енергия и тонус. От своя страна устойчивостта на стреса през деня позволява да си осигурим добър сън през нощта.

ПО-СЕКСИ

Отличният сън е пряко свързан и с хормоналния баланс в тялото и подобреното производство на хормони. Фазата на съня REM отговаря за производството на тестостерон, който е свързан със сексуалността и при мъжете, и при жените. Ясно е: липсата на сън влияе зле върху либидото.

ПО-МЛАДИ И ПО-КРАСИВИ

Днес знаем, че сънят буквално означава красота. Освен че тялото се успокоява и си почива, по време на сън то произвежда хормона мелатонин – мощен антиоксидант против стареене. Освен това циркадните ритми (начинът, по който работи тялото ни в различните моменти от денонощието) и производството на колаген са взаимосвързани. Тоест повече сън възстановява част от загубения колаген.

ПО-СТРОЙНИ 

Сънят контролира теглото. Нарушаването му понижава нивата на лепти в тялото (хормон, който потиска апетита) и повишава гремлина, който стимулира апетита. Ако сънят не надвишава 5 часа на нощ, този ефект се засилва. Тоест, ако спите малко, сте по-склонни към напълняване в следващите 10 години. За да сте стройни, лягайте си навреме.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA