Грешките, които допускаме при маникюра

Какво да променим, за да се сдобием с перфектно направени нокти?

Ася Иванова
Ася Иванова 25 август 2023

Фотография: Pexels.com

Ако не сте доволна от направения от самата вас маникюр или педикюр, не се обвинявайте за липсата на умения да боравите с четчицата.

Специалистите споделят, че състоянието на ноктите и кожичките около тях са причина за различията.

Ето и списък с най-често срещаните грешки, които можете да избегнете при обработката на ноктите у дома:

1. Пилите ноктите си в погрешна посока. Използването на пилата в двете посоки и заобляне в краищата на ноктите в дълбочина води до отслабване на нокътя и цепенето му. Съвет: използвайте фина пила, и то насочена под лек ъгъл към нокътя. Направете няколко движения от левия край към средата и след това от десния. Загладете с полираща пила.

2. Пренебрегвате кожичките около ноктите. Грубите и разранените кожички могат да са силно болезнени. Съвет: третирайте кожичките със специално олио след сутрешния душ или преди да си легнете. Оставете го да постои за минута-две, след което изтрийте с кърпа. Олиото прониква по-добре от крема за крака.

3. Внимание - рязането на кожичките може да предизвика инфекции. Причината е, че кожичките са нещо като бариера срещу бактериите. Съвет: по време на баня нежно избутвайте кожичките с кърпа за ръце (топлата вода ще помогне стъпалата ти да станат по-меки).

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НОКТИТЕ НА ЛЯТО 2023: 25 ИДЕИ, КОИТО ДА ИЗПРОБВАТЕ СЕГА

маникюр

4. Не поставяте основа. Лакът, поставен направо върху нокътя, може да изсуши нокътната плочка. Без основа ноктите пожълтяват или по тях да се появат тъмни петна. Съвет: почистете ноктите с овлажнител, подсушете ги, нанесете основа и оставете да изсъхнат няколко секунди, преди да нанесете основния лак.

5. Оставяте лака да стои прекалено дълго време. Многото слоеве лак дехидратират ноктите. Когато лакът започва да се напуква, може заедно с него да падне и най-горният слой на нокътя. Съвет: почистете лака след петия ден. Измийте ръцете, за да премахнеш следите от лакочистителя, който също може да изсуши ръцете ви.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA