Вредата от смартфоните за кожата

Дерматолозите обявиха тревога: оказва се, че модерните „удобства", които ни радват и утешават, са способни коварно да увреждат външния ни вид. Става дума отново за мобилните телефони, които несъмнено служат като асистент в бизнеса и социалните аспекти на нашия живот, но удрят там, където не очакваме - имат негативен ефект върху кожата на лицето. А спектърът на синята радиация на приспособленията не е единственият враг на здравата и чиста кожа. Дерматолозите предупреждават за поне 4 вида опасности, идващи от екрана на телефона. Но все пак можем да минимизираме влиянието му.

1. Акне. Проучване на Университета в Аризона показва, че върху повърхността на мобилните ни телефони има от 7 до 10 пъти повече бактерии, отколкото върху капака на тоалетната. Между другото, това не е първото проучване, което показва колко замърсени са нашите смартфони: те са истински резервоар на инфекции, който винаги е с нас. Не е изненадващо, че нашите мобилни устройства могат да бъдат основната причина за акнето.

Какво да правим? Ако е възможно, опитайте се да не докосвате лицето си с телефона, използвайте слушалки и от време на време дезинфекцирайте екрана с влажни кърпички, за да премахнете възможно най-много бактерии преди употребата му.

2. Бръчки на шията. Още една лоша новина: нашите телефони до известна степен са отговорни за отпуснатия овал на лицето, бръчките и гънките по шията. „Позата с наведена към екрана глава и насочена надолу брадичка, когато прелистваме лентата на социалните мрежи, образува хоризонтални линии около врата”, казва д-р Джанет Граф - дерматолог от Ню Йорк. „Колкото по-често застивате в тази позиция, толкова по-изразени стават бръчките. Затова се опитайте да държите телефона на нивото на очите, когато го използвате за продължително четене, а не гледайте надолу”, съветва специалистът. Някои бръчки са неразделна част от свързаните с възрастта промени, които настъпват по естествени причини. Но гънките на така наречената „технологична шия” (промените, причинени от смартфона) се появяват дори при много млади пациенти, убеден е д-р Граф.

Какво да правим? В допълнение към козметичните процедури (лазер и инжекции с ботокс) можете да коригирате ситуацията с упражнения за правилна стойка и кремове за шията с антивъзрастови компоненти. Всичко това ще спомогне за подобряване на външния вид на „технологичната шия”.

Жена със смартфон

3. Хиперпигментация. Дерматолозите все повече предупреждават за защитата от синия спектър на радиация, който той идва от нашите мобилни апарати. Според някои изследвания, синята светлина (или HEV) може да допринесе за появата на възрастови петна, също както и слънчевите лъчи UVA и UVB. Изследванията и фактите по тази тема обаче не са достатъчни, за да се потвърди това със стопроцентова точност. Но директорът на козметичните и клинични изследвания в областта на дерматологията в болницата Маунт-Синай в Ню Йорк - д-р Джошуа Цейхнер - казва, че подобни страхове не са лишени от основания и все още си струва да се обърне внимание на защитата от HEV.

Какво да правим? „Вместо да се блокира синята светлина, е по-добре да се неутрализира нейното въздействие върху кожата, като се използват козметични продукти с антиоксиданти, които действат като пожарогасители. Те помагат за неутрализирането на щетите от свободните радикали, които могат да бъдат причинени от различни източници, включително HEV”, съветва д-р Цейхнер. За тази цел можете да използвате серум с витамин С.

4. Контактен дерматит. В този случай опасност за кожата представлява не толкова самото мобилно устройство, колкото удароустойчивите калъфи за него, които се състоят основно от два компонента - хром и никел. Има изследвания, които потвърждават способността на тези два метала (особено на никела) да предизвикат кожни алергии. Ако след използване на телефона на бузата ви се получи малък червен сърбящ обрив, тогава има вероятност да сте получили именно такава реакция.

Какво да правим? Най-добрият антидот е пластмасовия или силиконов калъф. В случай на сърбящ обрив, консултирайте се с лекар, който ще ви предпише маз срещу контактен дерматит.

Жена със смартфон

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA