Идеалният момент за козметично гладуване е сега

Да оцелеем в годината на коронавируса и да станем по-красиви е мисия възможна

Люба Вангелова
Люба Вангелова 02 април 2020

Пандемията от коронавирус внесе своите корекции в ежедневието на всички. Всички разумни хора се самоизолираха или сведоха до минимум контактите с външния свят. Това означава, че си оставаме у дома със седмици наред и сме длъжни да извлечем максимума от тази ситуация – а той се казва „козметичен глад".

Какво е козметичен глад?

В интернет заедно с търсенето на skin fasting излиза и името на японския лекар и специалист по йога за лице Коко Хаяши. Тя е една от първите с призив към жените да се откажат от козметика поне за няколко дни. Абсолютно. Напълно. Без грим. Без грижа.

Разбира се, тя не е открила велосипеда. В Япония козметичното гладуване се практикува от повече от десетилетие. Логиката е следната: съвременните жени са прекалили с многостепенния подход в грижата, овлажняващи съставки и защитни филтри, че кожата вече не помни как да се грижи сама за себе си. Но тази й функция е заложена от природата.

Подобна теория бе представена и обоснована през 2016-та от друг японски учен Есинори Осуми. Той  е поличил Нобелова награда за откритието си и изследването на механизмите на автофагията. Автофагията настъпва, когато клетката е ограничена в хранененто си и тя започва да „разглобява" стари непълноценни органели на части и от тях създава нови, добре функциониращи елементи. Това се отнася и за клетките на кожата.

С други думи, кожата ви ще започне редовно да се хидратира и да се подхранва при липсата на козметичен допинг, на който е разчитала досега.

козметичен фастинг

 

Защо ни е козметичен глад точно сега?

При нормални условия такъв „детокс" на кожата е възможен само през нощта. Защото през деня кожата трябва да бъде защитена от прах, мръсотия, ултравиолетови лъчи, оксидативен стрес. А и в офиса всеки почти е дори минимален грим.Но по време на карантина може да се откажете от всичко това. Просто измивайте кожата си с хладка (но не студена) вода и включвайте редовно овлжанителя за въздух. Той ще помогне на кожата да не изсъхва от работата на климатика и отоплението вкъщи.

козметичен глад за кожата

 

Какво се случва с кожата по време на козметичния глад?

Представете си: от години използвате серум, хидратиращ крем, маска... почти всеки ден. И изведнъж рязко ги стопирате. Кожата ви реагира и става чувствителна. В първите три дни е възможно да се появят раздразнения и чувство на стегнатост и сухота – това е почти сигурно. Но ако през този период устоите на изкушението да се върнете към козметиката, ще бъдете възнаградени. След 5-7 дни ще изглеждате сякаш след почивка. Кожата ще се изглади, ще върне цвета си, ще заблести, ще се освежи, а порите ще се свият.

В това е смисълът на козметичния пост: да се събуди естествената способмост на кожата към овлажняване и самовъзстановяване.

козметичен глад

 

Какво е предимството на козметичния глад?

Разбира се, skin fasting е временна мярка. Първо, ако клетката гладува дълго време, тя ще започне да унищожава и здравите си части и ще умре. Това правило работи за всички органи, включително и за кожата. Второ, рано или късно карантината ще приключи и ще трябва да излезем навън – без слънцезащитен крем няма да минем.

Но през това време ще сте се убедили, че кожата ви може и без половината от козметиката. Всеки продукт трябва да се използва според предназначението му, а да си купите крем, препоръчан от приятелката ви, не е решение. Но дори и след като приключи карантината, може да продълбите да прилагате козметичния глад – просто оставяйте кожата си „чиста" два пъти в седмицата през нощта.

Вижте още: 

Спасителен отряд за атопична кожа

Защо кожата обича пребиотиците?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA