Спокойно, има решение за напуканите устни

Възможно е да запазите устните си меки и хидратирани през целия студен сезон.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 01 ноември 2022

С приближаването на по-студените и сухи дни, дехидратираната кожа и напуканите устни стават все по-често срещано явление.

И докато ръцете и лицето са области, на които обръщаме специално внимание, често забравяме устните. Те също се нуждаят от подхранване и ексфолиране, тъй като кожата им е единствената от тялото, която не разполага с пори.

Зачервяването понякога води до кървене, подуване и болка, а освен студеното и ветровито време, причина за възпаляването им са честото облизване, твърде солените и пикантни храни, както и скорошната настинка.

цжбн

ВАЗЕЛИН

Вазелинът е ключова съставка в много балсами за устни, защото помага да се осигури защитна бариера на кожата, която задържа влагата. Това е от съществено значение, тъй като по този начин устните се предпазват от изсъхване. Но вазелинът е оклузив, което означава, че само ще предпази кожата от загуба на влага, без да увеличи хидратацията ѝ.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЛЮБИМИЯТ БАЛСАМ ЗА УСТНИ НА КЕЙТ БЕКИНСЕЙЛ СТРУВА ПО-МАЛКО ОТ 3 ЛЕВА

wsert

АЛОЕ ВЕРА

Алое вера произвежда овлажняващ гел, който изтегля влагата от въздуха към повърхността на кожата. Това помага да поддържате устните си хидратирани и да ги предпазвате от сухота.

Растението е особено полезно при напукани устни, тъй като полизахаридите насърчават кожата да генерира нови клетки и помагат на раните да зараснат по-бързо.

фгхй

КОКОСОВО МАСЛО

Кокосовото масло е емолиент, което означава, че е чудесно за задържане на влагата в устните ви. Освен това има противовъзпалителни свойства и помага за облекчаване на болката и дискомфорта при напуканите устни. 

Антибактериалните му свойства също помагат да предпазите устните от микроби, като ви предпазват от инфекция от отворени рани.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЯКОЛКО ПРИЧИНИ ДА ЗАЛОЖИТЕ НА КОЗМЕТИКА С АЛОЕ ВЕРА

dcfvb

МЕД

Медът е чудесно средство за напукани устни, защото е овлажнител. Той също така е известен със своите лечебни свойства и може да помогне за облекчаване на рани и пукнатини. В допълнение, медът е и антибактериален и ви предпазва от развитие на инфекции.

fvbgn

ДОМАШНО ЕКСФОЛИРАНЕ

Когато мъртвите клетки се натрупат върху устните ви, кожата не може да получи необходимата влага, колкото и да хидратирате. Затова ексфолирането е първата стъпка към постигането на меки и овлажнени устни. 

Може да приготвите домашен скраб с мед или кокосово масло, тъй като те помагат за зарастване на рани и имат антисептичен ефект.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КОКОСОВОТО МАСЛО ПОМАГА ЗА ПОСТИГАНЕТО НА ЗДРАВА И КРАСИВА КОЖА

Необходими продукти: 1 с.л. мед или кокосово масло, 1 с.л. кафява захар, няколко капки розова вода

В подходящ съд разбъркайте добре съставките. Вземете малко с пръст и нанесете върху добре почистени устни. Разтъркайте едната в другата, за да може всяка съставка да влезе по-дълбоко в кожата за около минута. Избършете излишния скраб и задължително нанесете вазелин или малко кокосово масло, за да възстановите влагата, тъй като кожата е оголена.

Добре е да ексфолирате поне един-два пъти месечно.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA