Кожата на тялото става още по-суха и раздразнена

Ако усещате лющене и сърбеж по тялото, обвинявайте студеното време. И предприемете нужните стъпки.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 24 октомври 2022

Като че ли през топлите месеци е нормално да усещаме сърбеж, било то заради алергии, ухапвания от насекоми, обриви или слънчево изгаряне. Но ако кожата ви започне да сърби и да се лющи, когато времето навън е студено, може би се чудите какво се случва.

Накратко, много е вероятно кожата на тялото ви да е суха, а студът да я изсушава още повече. И, не, това, че тази на лицето и скалпа ви е мазна, не означава, че и тялото ще последва примера им. Трите типа състояния често са напълно, напълно различни.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МАСЛОТО ЗА ТЯЛО Е MUST-HAVE В СТУДЕНИТЕ ДНИ

фдгбхн

През по-студените месеци въздухът има по-малко влага, което причинява повече загуба на вода. А дехидратирана ли е кожата, то хидролипидният слой, който обикновено служи за предпазване от околната среда, се нарушава. Кожата става много по-чувствителна срещу платове, перилни препарати, студ и други агресори.

Нервните окончания под нея също могат да се раздразнят, предизвиквайки усещане за сърбеж. Той може да се появи навсякъде по тялото, но има места, при които може да е по-лош или значително по-осезаем.

Ако страдате от екзема или атопичен дерматит, тези състояния имат тенденция да се появяват в гънките на тялото като врата, лактите, зад коленете, китките. Това са зони, при които кожата се трие и причинява дразнене - местата с по-малко мастни жлези (лицето и ръцете) са по-податливи на сухота.

бнм

Най-важното е да направите всичко възможно, за да върнете и задържите влагата в кожата. Използвайте максимално плътни кремове с богат състав на липиди - масло от шеа, кокос, диметикон и вазелин - те създават филм върху кожата, който задържа влагата.

Без значение какъв вид хидратант ползвате, нанесете го веднага след душ, когато може да заключи част от влагата, все още останала върху кожата. Също така е добре да избягвате продукти, които съдържат аромати, защото са често срещан дразнител.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СПЕЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА

Ако сърбежът е много силен, може да използвате лосион с невен. Той успокоява и хидратира едновременно. Някои промени в начина на живот също могат да помогнат. Добавянето на овлажнител за въздух в спалнята и по-хладкият душ, например, тъй като е доказано, че горещата вода изсушава кожата.

Фотография: Pexels, Unsplash

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA