Златните съставки в грижата за кожата

Да, има някои златни правила в комбинирането на съставки и не е зле да ги знаете.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 04 ноември 2022

В грижата за кожата определени съставки работят по-добре заедно, което не означава, че не не са полезни самостоятелно, но със сигурност комбинацията им носи много повече ползи за кожата ви.

От друга страна, други определени комбинации съставки, ако се смесят могат да се дезактивират една друга или да доведат до сериозно раздразнение на кожата. 

Затова ви споделяме всички комбинации, за които трябва да се оглеждате в етикетите на продуктите.

РТЪУ8

ВИТАМИН С + SPF

Нанасянето на слънцезащитен крем е задължително през цялата година, без значение какво е времето навън. Това е може би най-важното и лесно нещо, което може да направите, за да поддържате кожата си здрава и красива. 

За да усилите действието на слънцезащита може да изберете крем или серум с витамин С. Той е мощен антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали, атакуващи кожата от околната среда. По този начин ще имате двойна защита срещу враг номер едно на младата кожа.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ОТГОВОРЪТ НА КРАСИВАТА КОЖА ПРЕЗ ЗИМАТА СЕ НАМИРА В АЛПИТЕ

жфбгнм

ВИТАМИН С + ВИТАМИН Е

Може да увеличите още повече ефективността на Витамин С като потърсите продукт, който съдържа освен него и витамин Е. Първият витамин е перфектен за изглаждане на кожата и придаване на сеж вид на тена, но сам по себе си е нестабилна съставка. 

На помощ идва витамин Е, който поддържа витамин С по-стабилен и го предпазва от разграждане, а антиоксидантната ви защита ще бъде в пъти по-силна.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОВА СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ВИТАМИНИ ЗА ЕСЕНТА

дфтр

НЕ СМЕСВАЙТЕ С НИАЦИНАМИД

Докато витамин Е и феруловата киселина карат витамин С да работи по-добре, ниацинамидът може да намали ефикасността му с няколко пъти.

Ниацинамидът е страхотна съставка за кожата, която успокоява и овлажнява кожата. Ако сте купили продукти и с двете съставки, нанесете витамин С сутрин под слънцезащитния крем, а ниацинамида използвайте вечер.

ертъу

РЕТИНОИДИ + ПЕПТИДИ

Дерматолозите казват, че вечерната рутина в грижата за кожата е перфектна, ако тя е на основата на ретиноиди и пептиди.

По този начин се стимулира производството на колаген чрез ретиноида, който в същото време работи и за подобряване на проникването на пептидния крем, който подобрява плътността на кожата. 

Освен това, ретиноидите помагат за стягане на порите, намаляване на производството на мазнини и премахване на мъртвата кожа. 

Изполвайте първо ретиноидния продукт, а след това пептидния крем. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МОЛЯ, НЕКА ПОГОВОРИМ ЗА ПЕПТИДИТЕ В КОЗМЕТИКАТА

йхгф

НЕ СМЕСВАЙТЕ С КИСЕЛИНИ ИЛИ БЕНЗОИЛ ПЕРОКСИД

Ретиноидите са много ефективни, но могат да раздразнят кожата. Ето защо определено не трябва да ги използвате едновременно с киселини, като алфа- и бета хидрокси киселини, които също повишават чувствителността.

Също така не трябва да смесвате ретиноиди с бензоил пероксид, защото това ще ги направи по-малко ефективни. 

Освен това, винаги оставяйте ретиноида за вечерта. тъй като той може да направи кожата ви по-чувствителна към слънцето.

цфргтъу

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАДНИКВАМЕ КАКВИ СА ТЕНДЕНЦИИТЕ ПРИ МИГЛИТЕ ТОЗИ СЕЗОН

НЕ СМЕСВАЙТЕ АЛФА- И БЕТА ХИДРОКСИ КИСЕЛИНИ

Никога не използвайте бета и алфа хидрокси киселини по едно и също време. Салициловата киселина е най-разпространената бета хидрокси киселина, а млечната и гликоловата са популярни алфа хидрокси киселини. 

Двете категории не са предназначени за употреба заедно и могат да причинят твърде много сухота и дразнене.

Все пак, съществуват продукти, които са и с двата вида киселини, но те са специално разработени и вероятността от дразнене е минимална.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA