Това са най-важните витамини за есента

Богатият избор от плодове и зеленчуци намалява и е време да се погрижим за имунната ни система.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 18 октомври 2022

Вече го знаете отлично, но витамините могат да осигурят нормалното функциониране на тялото през есента.

Когато студеното време поведе парада, пресните плодове и зеленчуци станат все по-оскъдни, а слънчевите лъчи намалят силата си, непременно започваме да говорим за отслабване на имунната система. А то от своя страна - за болести, ленивост, умора и лош външен вид за косата, ноктите и кожата ни.

Let's stop that once and for all.

fvgbhn

ВИТАМИН А 

Той участва в обновяването и растежа на клетките и тъканите. Незаменим е за зрението и е важен за имунитета. Въпреки че е широко разпространен в храната, понякога се налага приемът на витамин А като хранителна добавка.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВИТАМИН К - ТОВА, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕ КОЖАТА ТИ

ьцжб

ВИТАМИН В КОМПЛЕКС

Трудно е да се каже кой от витамините B е по-полезен. Всеки има своите функции и недостигът му се отразява зле на организма. Освен това всички витамини от тази група са водоразтворими, не се натрупват трайно в организма и е необходимо да се приемат постоянно.

Те са определящи за синтеза на ДНК, обмяната на белтъчините и въглехидратите, растежа и оформянето на човешкия организъм, развитието и функционирането на нервната тъкан. Имат антиоксидантни и имуностимулиращи свойства.

sdcfvg

ВИТАМИН С 

Той е антиоксидант, който насърчава важни процеси като производството на колаген и усвояването на различни хранителни вещества. Не се синтезира от организма и е необходимо да се приема постоянно. Намира се в много храни - особено в пресни плодове и зеленчуци.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВИТАМИН C Е РАВНО НА БЛЕСТЯЩА КОЖА

ьцфжгбх

ВИТАМИН D 

Важен е, защото без него организмът трудно усвоява калция, но е отговорен и за работата на имунната система. Тялото ни изработва витамин D под влияние на слънцето и само около 10% процента идват от храната.

cxvb

ВИТАМИН Е

Той е сред най-мощните антиоксиданти и осигурява надеждна защита на клетките от увреждащите действия на свободните радикали. Витамин Е участва в кръвообращението, включва се в баланса на хормоните и укрепва имунната система.

xcvb

ЖЕЛЯЗО, КАЛЦИЙ, МАГНЕЗИЙ, ЦИНК 

Необходими са в минимални количества, но са от определящо значение за кръвта и сърцето, костите, ензимите, кожата, зрението, нервната система, обмяната на хранителните вещества, съня и т. н.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТРЯБВАТ ВИ ТОЧНО 30 СЕКУНДИ, ЗА ДА ИМАТЕ ПО-ЗДРАВА КОСА

dfgh

ПРОБИОТИЦИ

Това са добрите бактерии, които подкрепят храносмилането и стабилизират имунната система. Добре е за известно време да приемате добавки с пробиотици.

dcfvgbhn

РИБЕНО МАСЛО

То е най-добрият доставчик на есенциалните Омега-3 полиненаситени мастни киселини. А те са нужни за поддържането на общото здраве на организма - сърдечно-съдовото, на дихателната и имунната система, на опорно-двигателния апарат.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA