Важен ли е биотинът за косата и кожата?

Нека развенчаем вечния мит - помага ли биотинът да иамме по-здрави коса и кожа или не.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 07 септември 2022

Биотинът е витамин В комплекс, известен още като витамин В7, витамин H или коензим R. 

За разлика от други хранителни вещества, които се произвеждат естествено в тялото ни, биотинът се абсорбира чрез храната и течностите, които приемаме.

цжфгбн

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗЛАТНИТЕ ХРАНИ, ОТ КОИТО ИМАМЕ НУЖДА ПРЕЗ ЕСЕНТА

Какво е действието на биотина?

Биотинът ускорява действието на метаболизма – и то по няколко начина. От една страна превръща храната в енергия по-ефективно и бързо, а от друга – спомага тялото да синтезира по-добре мазнините.

Освен това, витаминът влияе положително и на кръвната захар и помага количествата й да се регулират по-добре. Затова и помощта му за сърдечно-съдовата система е неоспорима.

Той е отговорен и за здравите коса, нокти и кожа като им помага да се борят срещу околната среда и всички други вредители.

дцфгх

Недостиг

Дефицитът на биотин води до кожни обриви, чупливи нокти, изтъняване на косата и косопад. Недостигът на биотин може да се наблюдава при хора, преминали през тежък период като силни стресови ситуации или рязко падане на имунната им система.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕСЕННИТЕ ТЕНДЕНЦИИ ПРИ МАНИКЮРА СА ЯСНИ

Косвен признак за дефицит на биотин в организма може да е честа промяна в настроението, висока кръвна захар и мускулно неразположение. Те се допълват от загуба на апетит и хронична умора.

жбн

Хората с дефицит на биотин могат да получат и конюнктивит, значителен обрив около очите, носа и чувствителни венци.

Трябва да приемате допълнително витамин B7, ако поради дадена причина приемате големи дози витамин В5. В по-големи количества той неутрализира ефекта на биотина.

Ако имате проблеми с бъбреците, също е добре да повишите приема на биотин. В подобни ситуации тялото задържа вода или напротив, отделя я по-бързо.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОЧНО ТАКА, ДЪЛГИТЕ И ГЪСТИ МИГЛИ СА РЕАЛНОСТ

гжбхнйм

Коса и нокти

Дори да не боядисвате косата си, тя е постоянно изложена на стресови фактори като замърсен въздух, твърда вода, UV лъчи и термична обработка. С времето и натрупването на тези фактори тя става по-тънка, по-лесно цъфтяща и цялостно увредена.

Против всички тези фактори се бори именно биотинът – той намалява косопада, причинен от сезоните и възрастта и укрепва косъма.

vbn

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДА, НОРМАЛНО Е КОСАТА НИ ДА ПАДА ПОВЕЧЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

При косата дефицитът на биотина се изразява в изтъняване на косъма, загуба на цвят и блясък, липса на обем.

При ноктите се забелязва пожълтяване, по-висока степен на чупливост и цепене.

Биотинът е изключително важен през пролетта и есента, когато косата пада повече. От друга страна, при по възрастните биотинът е важен и за цвета на косата – той забавя посивяването на косъма, причинено от загубата на меланин от организма.

гхй

Кожа

При нея биотинът действа регенериращо, но и помага за синтеза на колаген. Така за по-дълго време се наслаждаваме на здрава, гладка и еластична кожа. В допълнение, ефектът на витамина стига и до мускулите под нея и пази сухожилията.

При недостиг кожата става суха и лющеща се, губи своя здравословен вид и видимо става сива. Много често липсата на достатъчно биотин засяга и устните – забелязва се напукване и ранички в ъгълчетата им.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕСЕННИТЕ ПРИЧЕСКИ, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПРОБВАТЕ

fvgbhnj

Как да го приемаме?

Част от биотинът се синтезира по естествен път в организма. Количеството му обаче не е достатъчно, за да могат процесите да протичат с нормалните си темпове. Затова е важно да го приемаме и под формата на хранителни добавки или чрез храни, богати на този елемент.

Сред тях са: черен дроб, фъстъци, грах, соя, бадеми, гъби, сладки картофи, яйца, лук, овесени ядки, домати, моркови, орехи, ягоди.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA