Да, нормално е косата ни да пада повече през есента

Истина или мит е есенния косопад и какви са причините за появата му?

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 25 август 2022

Приема се, че е нормално на ден да губим между 40 и 120 косъма. Всяка година обаче, усещаме че когато листата започнат да падат от дърветата, а после и през зимния сезон, косата пада по-често.

Наскоро науката обясни, че този феномен изглежда е свързан с действието на някои хормони, чиято активност се влияе от количеството налична светлина както при мъжете, така и при жените.

dfgh

Тези хормони участват силно в метаболизма на космените фоликули и поради това променят концентрацията според сезонните ритми. Така че косопадът през есента не е просто градска легенда и е напълно нормално явление, траещо около 4 -5 седмици. 

Според лекарите е нормално косопада да започва в края на август и да продължаважи до края на септември, понякога началото на октомври. Общо взето, докато есента се намести трайно в градината ни.

Освен това, има още няколко причини, поради които се появява това явление.

dfgh

Защита

Според дерматолози, скалпът задържа космите в най-слънчевите месеци, за да защити главата от жегата. Но когато температурите намалеят, косата бързо започва да пада, тъй като фоликулите не трябва да служат повече като щит.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ В ГРИЖАТА ЗА МОКРАТА ТИ КОСА

cxvfbgn

Принцип на растеж

Принципът на растежа на човешкия косъм е да расте между две и шест години. Във всеки момент 90% от косата ни расте, а останалите 10% са в състояние на покой за 2-6 месеца, преди да паднат. След това косменият фоликул си почива 3 месеца, преди целият процес да се повтори. При жените най-голямо количество коса е във фаза на покой през юли, като по-голямата част от нея пада около 100 дни по-късно – именно през есента.

dfgh

Силно излагане на слънчеви лъчи през лятото

Други изследвания твърдят, че масивната есенен косопад се причинява от силно излагане на топлина и слънчева светлина през лятото, което причинява общо отслабване на стъблото и корена. Всъщност през лятото по-голямото излагане на слънчева радиация води до по-голямо окисление на меланина, което се променя, причинявайки изсветляване на косата и модификация на кератина.

Този процес включва отслабване на пиларните структури, които стават непрозрачни, жилави и по-крехки. Освен това хлорът и солта на морската вода силно дехидратират косата. Те благоприятстват отварянето и счупването на люспите на защитната кутикула на косъма и я правят податлива на фрактури.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТОЧНО ТАКА, КОСАТА СЕ УВРЕЖДА ПРЕЗ ЛЯТОТО

И накрая, топлината и влажността, които застояват на скалпа поради прекомерно изпотяване, също създават благоприятни условия за увеличаване на микробната флора, която се намира на кожата с промяна на физиологичните параметри и условия, които не са оптимални за растежа на здравата коса. 

fdgh

Хранителни недостатъци

Една от възможните причини се дължи на хранителни дефицити. Това е много често срещан проблем, който засяга около 50% от хората. Диета с недостиг на желязо и протеини води до отслабване на косата.

Желязото, медта, магнезият, цинкът, въглехидратите са някои от елементите, съдържащи се в храните, в някои напитки и във всичко, което е подходящо да се яде, за да се подхрани и удебели косата. Доста важно е да започнете с правилната диета, за да предотвратите отслабването на косата и съответно загубата й.

Дори през есента да е, както вече достатъчно доказахме, естествено и физиологично да се загуби някаква коса, това не означава, че не можем да за намаляването на загубата на коса.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA