![](https://www.graziaonline.bg/Content/ImagesDatabase/p/804x0/crop/both/97/97a840c4497e41338b693272c513588e.jpg?quality=85&404=default&v=02)
Някои го наричат „слънчев витамин", защото най-голямо количество от него получаваме чрез слънцето. Организмът го синтезира по естествен път, но през зимата слънчевите лъчи са значително по-малко и той трудно се натрупва в тялото.
Витамин D е мастноразтворимо съединение, което играе важна роля за много процеси в тялото. Той поддържа нервната система и мускулите, регенерацията на клетките, отговаря за здравето на костите, но най-голямата му полза през студеното време е, че помага при инфекции и намалява възпалението в организма.
Витамин D има основна роля за имунния отговор и е от решаващо значение за предпазване от вируси, както и болести като остеопороза, рак, депресия, диабет и затлъстяване.
За да не получите недостиг на витамина, може да приемате добавки или наблегнете на храни, които го съдържат:
![cfvgbhn](/Content/ImagesDatabase/e7/e7f32e40b15c4dbebbaefdce5691cff4.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Сьомга
Рибата е чудесен източник на протеини, омега-3 мастни киселини и витамин D. Тя е по-мазна и по-скъпа като цена, но е достатъчно да я похапвате поне веднъж седмично, за да си набавите по-голямо количество от мастноразтворимото съединение.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВИТАМИН К - ТОВА, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕ КОЖАТА ТИ
![fghj](/Content/ImagesDatabase/9b/9b963f67ef48406fb6e903af91e05e0a.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Пъстърва
Друг вид риба, богата на витамин D. Една пъстърва, приготвена на скара или във фурната, осигурява малко над 100 % от дневната ви нужда от него. Освен това в нея има голямо разнообразие от витамини, минерали и протеини.
![fvgbhj](/Content/ImagesDatabase/aa/aa2bda511c564d3e9fd5896aa7e53117.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Гъби
Смята се, че това е един от зеленчуците, в които има най-голямо количество витамин D. Той е богат на витамини от група В и калий, които също имат голямо значение за имунната система през зимата.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВИТАМИН C Е РАВНО НА БЛЕСТЯЩА КОЖА
![cvb](/Content/ImagesDatabase/35/359010ff0cad484386942edffcdd2c86.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Яйчен жълтък
Яйцата са ценен източник на протеини. На второ място, жълтъците им са полезни за подсилване на организма през зимата, защото са богати на витамин D. Въпреки това, не е необходимо да отделяте белтъците. Те съдържат незаменими аминокиселини и са източник на веществото холин и здравословни мазнини.
За предпочитане е да купувате яйца от свободно отглеждани кокошки, в които има от 4 до 6 пъти повече витамин D.
![fgh](/Content/ImagesDatabase/4c/4c45b67f8552493fabad2ff5bc05232c.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Риба тон
Въпреки че е консервирана, тази риба също е богата на витамин D. Чрез нея може да си набавите и ценни протеини, но въпреки че се препоръчва, не прекалявайте с количеството.
Фотография: Pexels.com