Храните, богати на витамин D

Витамин D идва главно от слънцето, но ето няколко други начина, с които да си го набавяме.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 24 август 2022

Някои го наричат „слънчев витамин", защото най-голямо количество от него получаваме чрез слънцето. Организмът го синтезира по естествен път, но през зимата слънчевите лъчи са значително по-малко и той трудно се натрупва в тялото.

Витамин D е мастноразтворимо съединение, което играе важна роля за много процеси в тялото. Той поддържа нервната система и мускулите, регенерацията на клетките, отговаря за здравето на костите, но най-голямата му полза през студеното време е, че помага при инфекции и намалява възпалението в организма.

Витамин D има основна роля за имунния отговор и е от решаващо значение за предпазване от вируси, както и болести като остеопороза, рак, депресия, диабет и затлъстяване.

За да не получите недостиг на витамина, може да приемате добавки или наблегнете на храни, които го съдържат:

cfvgbhn

Сьомга

Рибата е чудесен източник на протеини, омега-3 мастни киселини и витамин D. Тя е по-мазна и по-скъпа като цена, но е достатъчно да я похапвате поне веднъж седмично, за да си набавите по-голямо количество от мастноразтворимото съединение.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВИТАМИН К - ТОВА, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕ КОЖАТА ТИ

fghj

Пъстърва

Друг вид риба, богата на витамин D. Една пъстърва, приготвена на скара или във фурната, осигурява малко над 100 % от дневната ви нужда от него. Освен това в нея има голямо разнообразие от витамини, минерали и протеини.

fvgbhj

Гъби

Смята се, че това е един от зеленчуците, в които има най-голямо количество витамин D. Той е богат на витамини от група В и калий, които също имат голямо значение за имунната система през зимата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВИТАМИН C Е РАВНО НА БЛЕСТЯЩА КОЖА

cvb

Яйчен жълтък

Яйцата са ценен източник на протеини. На второ място, жълтъците им са полезни за подсилване на организма през зимата, защото са богати на витамин D. Въпреки това, не е необходимо да отделяте белтъците. Те съдържат незаменими аминокиселини и са източник на веществото холин и здравословни мазнини.

За предпочитане е да купувате яйца от свободно отглеждани кокошки, в които има от 4 до 6 пъти повече витамин D.

fgh

Риба тон

Въпреки че е консервирана, тази риба също е богата на витамин D. Чрез нея може да си набавите и ценни протеини, но въпреки че се препоръчва, не прекалявайте с количеството.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA