Новите звезди в грижата за кожата определено ще ви изненадат

Всички skincare ентусиасти обаче знаят, че това са съставките, които правят продуктите наистина ефективни.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 16 ноември 2022

За да отговорят на търсенето на опитните skincare клиенти, които знаят как да четат етикетите, козметичните марки започнаха да използват най-добрите активни съставки.

Скорошно проучване установява, че 95 % от жените проверяват какво има в тяхната грижа за кожата, преди да я сложат в количката си. Кои обаче са новите звезди на хоризонта? И какво да знаем за тях?

бн

АЛТЕРНАТИВА НА РЕТИНОЛ: БАКУЧИОЛ

Тази активна съставка, извлечена от богатото на антиоксиданти растение псоралея корилифолия, е подобна на ретинола, защото подпомага производството на колаген и ускорява обмяната на кожните клетки. За разлика от ретиноида обаче растителният бакучиол е малко вероятно да раздразни кожата и няма да увеличи риска от чувствителност към слънцето.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РОЗОВАТА ГЛИНА ЩЕ ПРЕМАХНЕ ВСИЧКИ ЧЕРНИ ТОЧКИ ОТ ЛИЦЕТО ВИ

БН

ФЕРМЕНТИРАЛИ ДОБРИ БАКТЕРИИ

"Добрите" бактерии помагат на кожата, както и на червата. Процесът на ферментация може да разгради съставките на по-малки, по-концентрирани молекули, подобрявайки проникването на продукта и усилвайки ефикасността.

Б НМ

ХИДРАТАЦИЯ СЪС СКВАЛАН

Преди да има сквалан, имаше сквален - липид, който се среща естествено в растенията, животните и човешката кожа, и дълбоко хидратира. За съжаление, той има два основни недостатъка: твърде тежък е за мазна или склонна към акне кожа и има относително кратък срок на годност.

Вместо това сквалана е по-стабилна и по-лека версия на сквалена. Произведената в лаборатория съставка обикновено се извлича от сквален. И тъй като имитира собствените естествени масла на кожата се понася лесно от повечето типове кожа, включително акнеична и чувствителна. 

Иновативното попадение е и защитно уплътнение между кожата и агресорите на околната среда.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МОЛЯ, НЕКА ПОГОВОРИМ ЗА ПЕПТИДИТЕ В КОЗМЕТИКАТА

БЖН

АЗИАТСКА ЦЕНТЕЛА ЗА УСПОКОЯВАНЕ

Това е една от любимите съставки на професионалистите за поддържане на кожната бариера. Азиатската центела, по-известна като тигрова трева, има противовъзпалителни свойства и доказано успокоява дори много суха, склонна към екземи кожа.

бнм

НЕЖЕН ЕКСФОЛИАНТ: БАДЕМОВА КИСЕЛИНА

Чувствителните типове кожа често срещат трудности при намирането на ексфолиант, който кожата им да понесе, но е доказано, че бадемовата киселина, направена от горчиви бадеми, премахва мъртвите клетки почти без дразнене.

Бадемовата е най-голямата алфа хидрокси киселина. Тя не прониква в кожата толкова дълбоко, колкото другите по-малки AHA молекули. По този начин е много по-безопасна за всеки с акне, розацея или екзема.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МОЖЕМ ЛИ ДА ЗАЛИЧИМ СТРИИТЕ ЗАВИНАГИ?

ЖБН

ВЕЧНАТА ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА

Известна като овлажнител, хиалуроновата киселина абсорбира влагата, за да подхрани кожата. Най-ефективните формули с нея съдържат два вида молекули - тази с ниско молекулно тегло прониква по-дълбоко, за да изпълни и хидратира, докато другата, с по-високо молекулно тегло, остава по-близо до повърхността и запълва линиите и бръчките.

БНМ

УНИВЕРСАЛНИЯТ ВИТАМИН: НИАЦИНАМИД

Ниацинамидът има набор от предимства - хидратация, уеднаквяване на тена и възстановяване на кожната бариера. Известен също като витамин B3, той повишава колагена, подобрява имунитета и осигурява защита от стресовите фактори на околната среда.

Важно е да се каже, че чувствителните кожи трябва да търсят концентрация на не повече от 5 % от него в продукт, за да избегнат дразнене. Съставката работи добре в комбинация с ретинол или млечна киселина.

Фотография: Pexels, Unsplash

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA