Оказва се, че защитата на протеома спира стареенето на кожата

Налага се отново да навлезем в дълбоките дълбини на цялата skincare философия.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 05 април 2023

Оцеляването на организма зависи от функцията на неговите протеини. Същото важи и за стареенето. Ако въздействаме върху измененията на протеома (т.е. съвкупността от всички телесни протеини, произведени от клетка, тъкан или организъм за даден период от време), които са основната причина за биологичното стареене, тогава е възможно да се намесим едновременно върху всяко от неговите последствия.

Това твърди проф. Мирослав Радман, световноизвестен генетик и молекулярен биолог и основател на Средиземноморския институт за науки за живота в Сплит, Хърватия. Той изучава някои от най-устойчивите организми, които оцеляват и съществуват при екстремни условия на температура, pH, соленост или радиация.

Радман и неговият екип откриват, че когато тези микроорганизми са изложени на екстремна радиация, те могат да оцелеят, дори ако тяхната ДНК е изключително увредена.

остаряване на кожата

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАКВО УСКОРЯВА ПРОЦЕСА НА СТАРЕЕНЕ?

Лабораториите на NAOS пък откриват метод за защита на протеома от увреждане, за да поддържат младостта на кожата. Изследователските екипи идентифицират квази-безсмъртна бактерия - снежната бактерия, чийто протеом е естествено защитен от уникални молекули, наречени антиоксидантни шаперони. Те осигуряват на кожния протеом мощна, трайна защита, способна на значително забавяне на процеса на стареене.

Снежната бактерия, открита в снежинките през 2010 г., разполага с удивителен капацитет за оцеляване, което ѝ позволява да устои на UV радиация и оксидативен стрес.

остаряване на кожата

Тук се появява и серумът AGE PROTEOM™ Advanced Serum. Иновация са мощните антиоксидантни шаперонови молекули, които работят за запазване и защита на протеома на кожата като имитират нейните естествените защитни системи, така че процесът на стареене да се забави.

Тъй като протеините са в основата на всички жизнени функции, защитата и възстановяването на протеома е изключително важен компонент в предотвратяването на разграждането на колаген и еластин, стареенето на кожата, плътността, стегнатостта и еластичност. AGE PROTEOM™ задейства и значително ускорява самовъзстановяването на ДНК увреждания след ултравиолетови лъчи, както и защита срещу основни фактори на околната среда, като напр. синя светлина и замърсяване с фини прахови частици.

Революционното откритие за това как се справяме със стареенето на кожата води и до нов поглед към дълголетието на здравата кожа.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA