Какво ускорява процеса на стареене в организма?

Истината е, че от нас зависи как и кога годините ще започнат да личат. Поне донякъде.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 12 октомври 2022

Когато говорим за остаряване, не бива да мислим само за това колко бързо кожата ни се сбръчква, защото старее и целият организъм. Въпреки че процесът е неизбежен, определени навици могат да го ускорят или забързат. Затова четете внимателно.

ФЖГБХН

НЕЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА

Здравословното хранене се грижи не само за фигурата, но и за младостта. Според различни изследвания, честата консумация на преработени храни, захарни изделия, тесто, както и строги диети с дефицит на важни хранителни елементи, могат да ускорят стареенето на клетките.

фжгхй

СТРЕС

Когато сме стресирани, тялото освобождава хормонът кортизол, а той има вредно въздействие върху целия организъм. Уврежда клетките и създава свободни радикали в тялото, водещи до сбръчкването на кожата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МАЛКИТЕ, НО ВАЖНИ СТЪПКИ ЗА ПО-КРАСИВА КОЖА

БГХНМ

ВИСОКА КРЪВНА ЗАХАР

За високите нива на кръвна захар не трябва да внимават само хората с диабет, тъй като то може да се вдигне с напредването на годините. Важно е как се храните, защото консумацията на прекалено много сол, захарни и тестени изделия, сокове с оцветители и алкохол води до покачване на глюкозата.

Високата кръвна захар се отразява и на колагена, който е основополагащ за ставите, костите и кожата ни.

ЦЖБН

АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ

Дори червеното вино, за което се смята, че има ползи за здравето, може да действа по обратния начин. Много изследвания показват, че алкохолът води до проблеми с черния дроб, сърцето, висока кръвна захар, рак и инсулт. Освен това женският организъм усвоява алкохола по различен начин от мъжкия.

От друга (но май същата) страна, цигарите вредят на белите дробове и състаряват кожата като я правят суха и сивкава.

ФЖГБХН

СПОРТ

Факт, спортът е здраве. Метаболизмът се забързва, а с това и обновяването на клетките.

Хората, които не спортуват редовно, имат по-лоша текстура на кожата, по-склонни са към затлъстяване и по-често имат проблеми със сърцето, инсулт или диабет. Освен това при липса на движение костната плътност намалява, което води до контузии.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: В КРАЙНА СМЕТКА ЗА ИЛИ ПРОТИВ КЕТО ДИЕТАТА СМЕ?

ДЦФЖГБХН

СЪН

Недоспиването доказано вреди на здравето ни и е от водещите причини да стареем по-бързо. Истината е, че когато не сме спали достатъчно, сме по-напрегнати и по-склонни да консумираме вредна храна. Така нездравословният кръг се завърта и вредим на организма по много различни начини.

ЖБН

ВОДА

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за това как се чувстваме и изглеждаме. Студените чайове, фрешовете и соковете не заменят чистото H2O. А дехидратацията забавя естествените жизнени процеси.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA