Знаете колко е важна водата в горещите дни

И въпреки това, дали пиете достатъчно в рамките на деня? Нека започнем с отговора на въпроса.

Няма как да не обърнем внимание и на важната роля на водата, особено в горещите дни.

Обикновено губим между 2 и 2 ½ литра течност на ден чрез изпотяване, дишане и ходене до тоалетна. Нуждите на всеки човек варират в зависимост от възрастта, размера, пола и физическата активност, както и от факторите на околната среда, включително температурата и влажността. При умерени температури и умерена физическа активност, жените трябва да приемат по 9 чаши вода, а мъжете по 13, ако всяка чаша е 250 милилитра.

fghjk

Освен това, препоръчително е да приемате допълнителни течности, за да се погрижите за добрата хидратация на организма.

Може да пиете мляко, напитки без захар, чай и кафе, както и плодови фрешове и смутита, но последните да бъдат ограничени до 150 мл. дневно поради естествените захари, които съдържат. Вариант е и зеленият чай, който е богат на полифеноли и има антиоксидантен ефект.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ХИДРАТАЦИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО, НО ОТВЪТРЕ НАВЪН

dfghjk

Може ли да приемете твърде много вода?

Отговорът е ДА, но обикновено при повечето хора със здрави бъбреци това ще се реши чрез по-често ходене до тоалетна. Бъдете внимателни, защото приемът на прекалено много вода за кратко време може да доведе и до електролитен дисбаланс, съответно кръвта ви да стане много разредена.

Това има ефект и върху намаляване на кръвното налягане. В резултат може да се появи хипонатриемия – състояние, причинено от задържане на вода, което води до опасно ниски нива на натрий. Спортистите, например, често са изложени на риск от подобно състояние.

dfghjk

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA