Храните, които всъщност съсипват кожата ви

Всички се отдаваме на изкушенията, които ни дебнат в малките часове, но дали те не вредят и на кожата ни?

Истината е, че всички обичаме да се отдаваме на изкушения. Понякога сутрин за закуска с кафето, случва се и в малките часове следобед, за да презаредим. Или късно вечерта, преди да заспим. Ядем всевъзможни бързи въглехидрати, които задоволяват небцето ни, но не и тялото ни.

Точно те са виновни за малките пъпчици, които не спирате да виждате в огледалото сутрин, омазняването около носа, с което се борите от месеци и умореният вид, въпреки че сте спали предостатъчно.

acne

На първо място е захарта - най-големият изкусител и най-лесно достижимият вредител. Тя дехидратира кожата, потиска имунната система и намаля производството на вещества, които ѝ придават здрав и млад вид. Шоколадът, както и всички храни с високо съдържание на захар и бяло брашно като сладкиши и хляб стимулират хормони, които възпроизвеждат себум, по този начин порите се запушват и се появяват комедони на повърхноста. Иначе казано, мастните жлези се насищат и се получава запушване, което води до акне. Така че ако просто ви се хапва нещо в малките часове на деня, грабнете купата с плодове. Те ще напълнят клетките с витамини, а кожата ви ще изглежда сияеща и изпълнена с енергия.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВАШЕТО ПЕРФЕКТНО (РАЗБИРАЙТЕ: НЕПЕРФЕКТНО) ТЯЛО

choco

Мазната и пържена храна – когато мазнината се нагрява до много висока температура тя започва да отделя свободни радикали. Резултатът е възпаление и смърт на клетките, което води до появата на линии, белене, петна по кожата, както и на тъмни кръгове под очите. Именно мазнините обаче правят кожата еластична. Те се наричат "полезни мазнини" и най-добрият източник на такива са рибата, ядките, авокадото и растителните масла като зехтин, гроздово олио, кокосово масло. Тук обаче ще споделим, че фъстъците стимулират тялото ви да произвежда повече мазнини, което би увеличило омазняването в Т-зоната. Затова предпочитаните ядки са орехи, бадеми и кашу. Консумирайте ги в сурово състояние, така приемате всичките им полезни вещества.

burger

Сол – тя съдържа натрий, а натрият е главният причинител на торбичките под очите. Прекомерната употреба на сол води до задържане на вода, а задържнате на вода до подуване. Тъй като кожата на околоочната зона е 3 пъти по-тънка от тази на лицето, подуването там е доста по-лесно и видимо. Използвайте хималайска сол на кристали. Тя е богата на минерали и съдържа всички 84 важни елементи (селен, хром, желязо, флуор, мед, йод, цинк, кобалт, манган), необходими за организма. Розовата сол намалява мускулните трампи, поддържа нивата на кръвната захар и съдейства за здравословното рН в клетките.

Консервирани храни - Ако сте фенове на продуктите в консерви като месо, боб или зеленчуци, то трябва да ги измивате много добре, за да отстраните натрия по тях.  Те са лесни за употреба, но могат да бъдат и много токсични за организма ви. Обикновено консервите съдържат химикалът ВРА, който води до хормонални смущения, подуване, наднормено тегло и акне.

cocktail

Алкохол - освен вредата, която алкохолът може да нанесе на черния дроб и бъбреците, той води и до дехидратация на организма и кожата. За да предотвратите това, изградете навика винаги да пиете питието си с чаша вода. В противен случай ще имате тъмни кръгове на сутринта. Алкохолът лишава тялото от витамин А, който подпомага регенерирането на кожните клетки. Тоест не сте далеч от подпухналата и сивкава уморена кожа.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 9 ХРАНИТЕЛНИ КОМБИНАЦИИ, КОИТО НИ ПОДДЪРЖАТ ЗДРАВИ

coffee

Кафе - трудно е да избегнем кафето в ежедневието си, но и с него трябва да се внимава. При консумацията на повече от 2 чаши дневно се повишава нивото на хормона кортизол в организма (хормон на стреса), който причинява изтъняване на кожата, дехидратация и фини линии.

Както се казва, човек е това, което яде. И не искаме да звучим тържествено, но нека следващият път, преди да отворим бисквитките до леглото, всъщност да помислим какви последици ще имат за организма и кожата ни.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA