Разликата между тъмни кръгове, торбички и подпухнали очи

Както с всичко друго в живота, и тук решаването на проблема започва от неговото установяване.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 26 януари 2022

Ставате сутрин и виждате, че лицето ви просто не изглежда страхотно. Каква обаче е причината? Тъмни кръгове? Подпухнали очи? Или може би торбички? Не, не сме полудели, това са три съвсем различни проблема, които изискват различен подход и особено внимание при третирането им.

Всичко, което е добре да знаете, GRAZIA споделя тук и сега...

57

ПРОБЛЕМЪТ: ТЪМНИ КРЪГОВЕ

Основните причини за тъмните кръгове? Генетиката и тонуса на кожата. Зоната под очите може да изглежда синя или лилава, защото кожата там е тънка, полупрозрачна и лесно могат да се видят съответните вени. Те са по-очевидни при хора със светла кожа и малко количество подкожни мазнини. Друга възможна причина за появата им е нивото на кръвта в тези повърхностни зони, което ги кара да изглеждат още по-тъмни, особено когато сме наистина уморени.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: БЪРЗИ ИДЕИ ЗА ГРИМ И ПРИЧЕСКА ТОЗИ ФЕВРУАРИ

РЕШЕНИЕТО: РЕТИНОИД И ОЩЕ НЕЩО

Локалните ретиноиди могат да помогнат за изсветляване на тъмните кръгове, а експертите препоръчват кремове и серуми с хиалуронова киселина, керамиди и пептиди, които хидратират и стимулират производството на колаген и еластин. Същото важи за антиоксидантите и витамини А, С и Е. И продуктите с кофеин определено помагат за свиването на видимите зони, "събуждайки" зоната под очите ви.

57

ПРОБЛЕМЪТ: ПОДПУХНАЛИ ОЧИ

Подпухналите очи представляват временно подуване, което често се причинява от сезонни алергии. Това важи и за дехидратацията, породена от прекомерена употреба на сол и алкохол. Задържането на вода довежда именно до подуване на лицето, което е особено видимо рано сутрин.

РЕШЕНИЕТО: СЪН И ВОДА

Всички експерти препоръчват да приоритизирате добрия сън и да не забравяте задължителното дневно количество вода, за да намалите подпухналостта. Масажирането с хидратиращи продукти, които насърчават притока на кръв е другият вариант. Имайте предвид, че всяко козметично решение е временно и нищо няма да помогнете, ако пиете по три чаши вино и спите 5 часа на вечер.

57

ПРОБЛЕМЪТ: ТОРБИЧКИ

Въпреки че често може да чуете думата "торбички" като синоним на тъмни кръгове и подпухнали очи, този вид е по-различен. Става дума за структурна подпухналост, причинена от мазнини и отпусната кожа. Може да се приеме като генетичен или естествен признак на стареене, чиято поява обикновено е в периода на 30-те години. 

РЕШЕНИЕТО: АМИИИИ...

Не можете да направите много за торбичките, въпреки че повдигането на кожата би намалило количеството на мазнина в съответната зона. Съветваме да се консултирате със специалист по темата, но в никакъв случай да не пренебрегвате добрия сън и водата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВСИЧКИ СЪВЕТИ ЗА КРАСОТА, ОТ КОИТО ИМАТЕ НУЖДА

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA