Кои храни ни помагат по време на стрес?

Знаете ли, че има храни, които намаляват нивото на кортизол и увеличават хормоните на щастието? Ето как да се избавим от стреса!

В днешно време, стресът често намира убежище в нас. За да се оттървем от негативните емоции, се нуждаем от начини на релакс. Понякога обаче сме толкова заети, че нямаме възможност да си починем и пренебрегваме сигналите, с които тялото ни показва, че трябва да оставим работата настрани.

нннн

Когато човек е стресиран, често поглъща вредни храни, а те допълнително му създават дискомфорт като подуване на корема и киселини. Да не говорим, че се трупат и килограми.

В такива ситуации, има определени храни, които могат да ви помогнат. Те повишават хормоните на щастието , а нивото на кортизола намалява. При консумирането им, разбира се, в съчетание и с други разтоварващи за вас методи като спорт, спа, разходка сред природа или друво вашо любимо хоби, може да премахнете стреса или поне да го намалите в огромна степен.

стрес

Основно правило е, че в менюто ви трябва да присъстват както комплексни, така и прости въглехидрати.  Бавнокомплексните въглехидрати са в пълнозърнестият хляб и овесените ядки. Те стабилизират кръвната захар. Вследствие на това организмът има повече енергия и чувството за глад изчезва. Отделно серотонинът в тялото се повишава.

Нека да разгледаме кои храни съдържат такива вещества, понижават кръвното налягане, поддържат имунната система и ни помагат във битката при стреса:

e;

Шоколад

Той е един от най-любимите храни и най-популярният помощник в ситуации при стрес. Това е така, защото съдържа фенилетиламин. Става въпрос за онова химическо вещество, което се освобождава в мозъка, когато се влюбваме. То активира производството на ендорфини, които ни карат да изпитваме щастие. Най-ефективен при стрес е черният шоколад, защото понижава кръвното налягане и ни кара да се чувстваме по-спокойни. Разбира се, не трябва да прекаляваме и да се тъпчем.

bademi

Бадеми

Тези ядки са богати на витамин B2 (рибофлавин), витамин Е, магнезий и цинк. Витамините от група B и магнезият са основния компонент в производството на серотонин, който помага за регулиране на настроението и намалява стреса. Цинкът също е известен със свойството си да намалява негативния ефект на напрежението, докато витамин Е е антиоксидант и спомага за разграждането на свободните радикали – основни причинители на стреса и сърдечните удари. Суровият вариант е много по-полезен, тъй като при изпичането им голяма част от тези полезни съставка намаляват.

milk

Мляко

Млякото е източник на триптофан – една от 20-те основни аминокиселини и жизнено важна за човека съставка. Тя не се произвежда от организма и трябва да се набавя чрез храна или добавки. Триптофанът е отговорен за производството на серотонин в главния мозък, който действа успокояващо на нервите. Оттам идва и препоръката за чаша топло прясно мляко преди лягане, не сте ли пробвали?

riba

Риба

 Повечето риби са богати на един от най-важните витимани – витмин B, и най-вече B6 и B12, които са едни от най-мощните лекове за намаляване на стреса. B12 има огромня роля в изграждането на серотонин и недостигът му може да доведе до депресия.

явертъуил

Зеленолистни растения

Спанак, зелен фасул, броколи. Всички те са богати на магнезий, който понижава кортизола и предотвратява депресии, главоболие, отпадналост и болки в ставите. Ако не обичате тези зеленчуци, може да ядете много соя или сьомга, за да си набавите необходимото количество от минерала. А по-специално броколите освен, че съдържат витамин B, имат и една много важна съставка – фолиева киселина. Не напразно, лекарите препоръчват всички бременни жени да я приемат.

пъленрелакс

Следващият път, когато сте ядосани или постоянно напрегнати от нещо опитайте се да не посягате към вредните чипсове и бисквитки. Пробвайте някоя от тези храни и ще забележите, че ще се успокоите! Разбира се, грижете се и за своето ментално здраве с масаж, почивка или друго любимо занимание!

масаж

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA