В крайна сметка за или против кето диетата сме?

Оказва се, че популярният режим може да промени и кожата ни.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 09 октомври 2022

Кетонната диета става все по-популярна. Затова и все повече хора се отказват от белия хляб и тестените изделия в полза на месото, авокадото и ядковото мляко.

Бързата загуба на тегло, която често е резултат от даден режим, със сигурност се превръща в мотивация за по-нататъшното му следване. Но дали допълнителната лъжица масло (или мляко) все пак не носи минуси за организма?

дфгхй

Идеята зад кето метода е да добавите повече мазнини към хранителния си режим и да премахнете почти напълно въглехидратите. Така изпращате тялото в естествено метаболитно състояние, наречено кетоза.

Тогава то започва да разгражда мазнините в кетони и точно те се превръщат в основния източник на енергия за тялото, вместо въглехидратите и протеините, което от своя страна води до загуба на тегло.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЕКА ПОГОВОРИМ ЗА БЕЗГЛУТЕНОВИЯ РЕЖИМ НА КОРТНИ КАРДАШИЯН

Въпреки че първоначално кетонната диета е разработена, за да помогне на деца, болни от епилепсия да контролират припадъците си, в следващите години се установява, че тя е ефективен инструмент за борба с рака, както и че може да бъде полезна за понижаване на кръвната захар при хора с диабет.

Разбира се, има експерти, които не са съгласни с тези изводи и казват, че трябва да се проведат допълнителни изследвания. 

цжбн

За момента отслабването е най-популярният ефект, заради който хората подлагат тялото си в метаболитно състояние.

Доста лекари не препоръчват диетата за дълъг период от време поради твърде ограничителния ѝ характер и потенциала за причиняване на дефицит на хранителни вещества. Според тях намаляването на въглехидратите може да ви накара да консумирате твърде малко фибри, което може да доведе до запек.

дфгх

Някои последователи на метода биха тълкували подхода му като разрешение да ядат толкова преработена храна, колкото искат. Това обаче може да повлияе на цялостното им здраве, включително и на кожата.

Спазващите режима твърдят, че имат по-ясен и светъл тен, докато следват кето подхода, но много други пък се сблъскват с червени петна и обрив по цялото тяло.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПОЧАКАЙТЕ, ПУКАНКИТЕ И КЕТО ДИЕТАТА СА СЪВМЕСТИМИ?

Затова има важно условие – трябва да намалите правилните въглехидрати и да увеличите приема на правилните мазнини.

Като елиминирате по-специално простите въглехидрати, вие се борите с излишното възпаление на тялото, което е огромен стимулатор за поява на акне. По този начин след кратък период от време ще имате по-сияйна, по-малко зачервена и по-малко "запушена" кожа. Консултацията със специалист също е важна стъпка, преди да прибегнете до какъвто и да било режим.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA