Малките, но важни стъпки за по-красива кожа

Вярвате или не, атмосферата и навиците у дома влияят пряко върху грижата за най-големия орган от тялото ни.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 07 октомври 2022

Уви, грижата за кожата не приключва с избора на бяла и декоративна козметика.

В последните години прекарваме значително повече време у дома. Така ще бъде и с наближаващия зимен сезон, а истината е, че времето, прекарано между четирите стени вкъщи, не предпазва кожата от замърсяване. Слънчевите лъчи проникват през прозореца, а колкото и да чистите, прахът и замърсеният въздух все още са наоколо.

Точно така, днес ще говорим за домашната обстановка и как тя влияе не само на кожата, но и на цялостното ви благосъстояние.

дцфжгбхн

ОВЛАЖНИТЕЛ НА ВЪЗДУХА

Сухотата е най-лошият враг на вашата кожа и това предизвиква различни реакции като фини линии и прекомерно омазняване. Ако вкъщи имате климатик, със сигурност добавете овлажнител. Задайте нива на влажност между 30 и 50% - това е нормалното, което всяка от стаите ви трябва да поддържа.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МАСЛОТО ЗА ТЯЛО Е MUST-HAVE В СТУДЕНИТЕ ДНИ

цжбн

КОПРИНЕНИ КАЛЪФКИ

Колкото и невероятно да звучи, копринените калъфки могат да бъдат невероятно полезни за предотвратяването на фините линии. Когато една страна на лицето се мачка във възглавницата в продължение на осем часа, точно тя е по-податлива на различни проблеми в сравнение с другата.

Коприната не изсъхва толкова много, колкото памука, и няма да изтегли влагата от кожата ви, докато спите. Важно е обаче да ги поддържате чисти и да ги съхранявате на място, което няма да събира толкова прах. Перете веднъж седмично, а възглавниците - веднъж месечно.

фжгхй

АТМОСФЕРА В СПАЛНЯТА

Лошият или недостатъчен сън задължително се показва на лицето и води до висящи клепачи, подути очи, тъмни кръгове, бледа кожа, повече бръчки и увиснала кожа.

По време на сън притокът на кръв към кожата се увеличава, като по този начин се възстановява колагенът - поправяйки щетите от излагането на ултравиолетови лъчи, регенерирайки кожата и избистряйки тена.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СПЕЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА

Температурата в стаята трябва да е между 15 и 20 градуса, осветлението да е изключено около час преди лягане и да инвестирате в матрак, чаршафи и възглавница, които са удобни. Изключването на електронните устройства 2 часа преди лягане също може да помогне да подобрите качеството на съня си.

гфхйк

ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА

Според лекари, храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, като хляб и чипс, могат да влошат кожните заболявания, включително акне.

Есенциалните мастни киселини като омега-3 и омега-6 са в основата на здравите клетки. Те спомагат за създаването на естествена мастна бариера на кожата, която е от основно значение за запазване на младия и хидратиран вид. Лекарите препоръчват жените да получават 1,1 грама на ден от хранителните вещества в орехите, семената от чиа и сьомгата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРИЗНАЦИТЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СМЕНИТЕ ХИДРАТИРАЩИЯ СИ КРЕМ

Препоръчва се и витамин С - ключов антиоксидант, който поддържа кожата здрава, увеличава производството на колаген и се бори с увреждането на свободните радикали.

Да не забравяме и пробиотиците. Те се съдържат в киселото мляко, добре известни са с положителното си въздействие върху имунната система, червата и сухотата на кожата. Помагат и за постигането на по-добра текстура.

цжбн

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Доказано е, че добавките с витамин Е подобряват симптомите и качеството на живот при хора с екзема. 

Тези с витамин А пък са полезни за всеки, който се бори с признаци на стареене или увиснала кожа. Той подпомага синтеза на колагена, като поддържа кожата плътна и здрава. Витамин В се препоръчва срещу хиперпигментация и акне, тъй като насърчава обмяната на клетките и контролира производството на себум.

Лекарите препоръчват и прием на ниацин, което е витамин В3, тъй като е известно, че възпрепятства развитието на рак на кожата.

жбгхнйм

АРОМАТЕРАПИЯ

Стресът играе голяма роля за здравето и външния вид на кожата поради хормона кортизол, който се освобождава. Той подтиква жлезите в кожата да произвеждат повече масло и ги прави по-податливи към несъвършенства и прекомерно омазняване.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ИМА ПРАВИЛЕН НАЧИН ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА КОЖАТА СИ

Запалете свещ, наситена с аромат или капнете няколко капки масло в дифузера ви за овлажняване. Ароматите ще ви накарат да се отпуснете и да релаксирате. Според лекари, ароматерапията, и по-специално тази с лавандула, може да намали тревожността.

жбн

МНОГО ВОДА

Най-евтиният път към блестяща кожа е консумацията на повече вода. Ако изпиете два литра на ден, а не сте свикнали да го правите често, със сигурност ще забележите резултатите бързо.

Създайте си навик да пиете чаша вода всеки път, когато ставате, за да посетите банята или тоалетната. Това ще оформи страхотен цикъл, тъй като колкото повече вода пиете, толкова по-често ще трябва да ходите до тоалетна и отново да пълните чашата.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA