Beauty триковете, които състаряват кожата ни

Разберете къде грешите, за да поправите това и да се отървете от фините линии.

Ася Иванова
Ася Иванова 01 юни 2023

Фотография: Pexels.com

Признаваме си, стриктни сме в грижата за кожата си, но така и не постигаме желания ефект. Дори често се случва да се получи точно обратното.

Оказва се, че някои от нашите beauty ритуали могат да ни състарят и да се сдобием с бръчки. И тъй като всички искаме да спрем годините или поне да паузираме появата на фините линии, е време да разберем дали грешим някъде или не!

СКЪП ГРИМ, НО НЕ И КРЕМ?

Залагате на скъпите гримове, докато пестите от всякакви кремове и серуми за кожа. Вярвате, че използвайки маркови сенки, ще успеете да прикриете признаците на стареене, но това често има обратен ефект. Вие не само, че подчертавате фините линии, но и задълбочавате проблема. Известният дерматолог Теноре препоръчва да се консултирате с дерматолог, който да ви предпише продукти, подходящи за вашата кожа и такива, които да я направят по-здрава и красива. "Например, при много червена кожа използвайте продукти, съдържащи витамин С и витамин К. Тъй като се сдобиваме с фини линии и бръчки, трябва да използваме продукти с ретинол за през нощта."

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДЕХИДРАТИРАНА ЛИ Е ВАШАТА КОЖА?

грижа за кожата

ПРИСВИВАТЕ ОЧИ

Слънчевите очила са не само моден аксесоар, но са изключително важни както за запазването на здравето на очите, така и за младежкия ни вид. "Повечето от нас не осъзнават колко често притварят очи, опитвайки се да се взрат в нещо", казва д-р Шайнхаус. Това "упражнение" на мускулите около очите причинява бръчки. Присвиването на очи се случва неусетно и то през целия ден - срещу яркото слънце или срещу екраните на компютъра и смартфоните. Затова винаги носете слънчеви очила.

НЕ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ НА ПОЗАТА СИ ЗА СЪН

Теноре споделя, че е много важно каква е позицията ви на спане през нощта. Тя съветва да лежите по гръб, но в никакъв случай на една страна, нито пък по корем, защото това причинява бръчки. Калъфката, на която спите също е от съществено значение. Забравете за памучните калъфки, защото те ще задълбочат фините линии. Заложете на сатен или на коприна.

НЕ ПИЕТЕ ПРАВИЛНИТЕ НАПИТКИ

Това, което ядете и пиете, допринася изключително много за здравето на вашата кожа. Вече знаете, че водата е задължителна, за да имате гладка и млада визия. Има обаче и друга напитка, която може да помогне в борбата с признаците на стареене. "Пийте бял чай редовно, защото той има способността да блокира ензимите, които разбиват колагена и еластина", категорична е Теноре.

грижа за кожата

ДОВЕРЯВАТЕ СЕ СЛЯПО НА ДРУГИТЕ

Нека си признаем, често сме склонни да изпробваме всякакви нови гримове, помади и маски, за които четем по форумите и сайтовете или чуем от някоя приятелка. Ние обаче пропускаме факта, че един продукт влияе по съвсем различен начин на различните хора, защото всеки има индивидуалнa кожа. "Google е много лош съветник. Това, което е добро за един, не е добро за друг. Така например, кокосовото масло може да бъде страхотно за някого с много суха кожа, но ще е истинска катастрофа за тези, чието лице е податливо към появата на акне".

ПРЕНЕБРЕГВАТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА

Всички знаем, че слънцезащитните продукти са задължителни. Често обаче ги пренебрегваме. Особено ако времето е лошо. "Дори само да излезете да си вземете кафе в дъждовен ден, е задължително да си сложите крем с поне фактор 30", категорична е Ципра Шайнхаус, дерматолог в Бевърли Хилс. "Слънцезащитата помага да се разсее влиянието на UV лъчите, които увреждат вашето ДНК, водят до развитие на рак на кожата, както и вредят на вашия колаген, което води до преждевременни бръчки и обезцветяване на кожата", казва Шайнхаус.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA