Авиоспотингът – жажда за криле

Четири часа сутринта e. На летището се събира малка група странни хора. Те нямат куфари, но имат големи раници, окичени с ярки етикети. Къде и защо отиват тези хора?

Някои от тях се срещат като стари приятели - с усмивки, прегръдки и силни ръкостискания. Някой скромно стои настрана, заинтригуван, но все още леко объркан. Накрая се появява водачът на тази странна група. Той носи значка на служител на летището, а в ръцете му има голям пакет с ярки жилетки.

Всъщност, в тази ранна сутрин летището посреща нов полет и по този повод се подготвя официално откриване.

Виж, засечи, опознай

Хората винаги са били привличани от сложни системи и устройства, особено онези, които обичат да летят. Преди няколко десетилетия любителите на авиационните преживявания просто се изкачваха на хълмове и възвишения близо до летищата, за да наблюдават самолетите. Някои започнаха да записват в бележници времето на излитанията и кацанията, типовете самолети и номерата им. По-късно, с развитието на технологиите, хората започнаха да правят и снимки.

С течение на времето от това хоби израсна отделен жанр на фотоизкуството - авиационна фотография. Така този жанр получи и името си - авиоспотинг или, както го наричат по целия свят, planespotting (от английския глагол to spot - да се види, да се засече, да се опознае).

Авиоспотингът обединява всички, които са луди по самолетите и обичат да снимат. Всяка година той става все по-популярен. Тази професия е отвъд възрастта и пола - студенти и пенсионери са запалени еднакво да правят снимки.

Авиационната фотография не се ограничава само с големите лайнери в небето. Тя се интересува и от малкия самолет, от военните самолети и хеликоптери. Снимките се правят на летищата, на пистите, в хангарите и на терминалите. В кадър попадат и екипажите, и авиотехниците, и самолетите и, разбира се, да не забравяме безбройните селфита на фона на летателни машини и летища. Също така - наземната инфраструктура, поддръжката на въздухоплавателни средства, авиационните празници и фестивали, както и цялото авиационно задкулисие - накратко, всичко свързано с полетите и небето.

Авиоспотинг

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA