Кога спортът у дома е опасен?

Люба Вангелова
Люба Вангелова 20 март 2020

Пол Хав е научен спортен консултант в St Mary’s University в Сан Антонио, САЩ. Не само за спортистите, но и за всички, които упорито се стараят да поддържат формата си у дома по време на карантина, той предлага някои съвети, като някои от тях може би пропускаме в новото си ежедневие.

Както вече знаем, COVID-19 е лесно преносим чрез докосване на различни повърхности с длани и при много заразени болестта протича безсимптомно. Това всъщност е и идеята на карантината и социалната дистанция, която тя причинява.

Има доказателства, че периодите на тежки тренировки могат да увеличат риска от симтоми на инфекция на горните дихателни пътища, тъй като интензивните упражнения в комбинацията с психологическия стрес могат да повлияят върху имунната система. Ето защо в момента е добре да избягвате интензивните тренировки.

Важно е след тренировка да си измиете веднага ръцете и да не се събирате с други хора, защото точно в този момент имунната система може да бъде „отслабена" след дълги и интензивни упражнения.Т.е. рискът от инфекция се увеличава.

За да не бъде спортът у дома опасен за здравето

 

Ето и съветите на Пол Хав за спортуване по време на коронавирус (или на всеки друг) у дома:

  • Не тренирайте, ако имате продължителна кашлица или температура.
  • Тренирайте само ако няма никакви хора около вас.
  • Измивайте си ръцете веднага след тренировка. Пръскайте със спрей за дезинфекция всички повърхности, ластици за тренировка, дъмбели, пудовки и изобщо цялото си спортно оборудване.
  • Важно: не пипайте с длани очите, устата и носа си, докато тренирате.
  • Избягвайте твърде интензивните или дългите тренировки.
  • Задължително си осигурете седем или деветчасов сън.
  • Хранете се с много зеленчуци и пресни плодове и избягвайте диетите в този период.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA