Здрави, красиви и балансирани в изолация? Мисия възможна!

В екстремната ситуация, в която се намира целият свят, става все по-важно да опазим психическото и физическото си здраве. Как да го постигнем лесно и ефективно?

09 април 2020

Отговорът на въпроса под заглавието се крие в ежедневни ритуали и напълно натурални методи. Запознайте се със съветите на професионалния източен терапевт Росен Михайлов от холистичен център Чакра.

Росен Михайлов е професионален източен терапевт, който работи с едни от най - ефективните източни техники, като аюрведа йога масаж, юмейхо, методи от  китайска традиционна медицина и звуколечение с тибетски и кристални купи. В работата си интегрира знания от различни учители по света. Той е защитник на идеята, че холистичният подход съхранява енергията и поддържа баланса, а резултатите са видимо и дълготрайно подобряване на тялото, психиката и аурата ни.

00

В момента сме изложени на минимум слънце и въздух, с ограничени  социални контакти. Как да се съхраним?

Най-важното е да започнем със стъпки за заздравяване на имунитета, като се доверим на холистичния подход. На първо място трябва да заложим на движението. То трябва да се случва ежедневно под различна форма, предвид по-особената ситуация, в която се намираме. Няма значение пространството – всяко помещение го позволява. Първоначално се насочете към елементарни упражнения като клякания, коремни преси, лицеви опори. Може да използвате разтягащи движения или дори само въртене на ръцете. Физическата активност активира хормоните на щастието и ще помогне на съзнанието да се успокои и отърси от тревожните новини, които трябва да сведем до минимум. Човешкото тяло не е създадено да се застоява, трябва да се движим, за да оцелеем.

За какво да внимаваме по отношение на храната?

Настоящата ситуация е много стресираща както за тялото, така и за психиката. На първо място увеличете приема на вода и на плодове и зеленчуци! Много лесно „домашно средство" за повече имунитет е сок от лимон с вода с температура между 30 и 35 градуса. Добре известен факт е, че витамин C подпомага пречистването на черния дроб, който е „лабораторията" на цялото тяло. Тази комбинация е сигурен щит срещу всякакви вируси и помага за изграждането на имунитет.

00

Как да се погрижим за състоянието на кожата ни, предвид ограничения достъп до специални процедури?

Важно е да акцентирам, че състоянето на кожата и цялостният външен вид са отражение на вътрешното ни състояние. Едно от най-важните неща, към които трябва да се придържаме, е да се изпотяваме ежедневно от физическа активност – това е идеален начин за изхвърляме токсините. Препоръчвам да не прекаляваме с химията в козметичните продукти. За добрия външен вид ще е достатъчно използването на леко масло, което може да е дори зехтин. Втривайте в цялото тяло с въртеливи движения и го загрявайте. Не на последно място е важна и температурата на помещението – здравословната е между 21 и 22 градуса, въпреки че при българите има тенденция за поддържане ненужно високи стойности у дома.

Времето вкъщи предполага повече вглеждане в себе си. Как може източните практики да ни помогнат да намерим баланса?

В момента е много важно умът и съзнанието да останат спокойни. За това може да помогне йогата, а също и медитацията – така ще се отърсим от страха и тревожността, които ни заобикалят. Ще освободим мозъка се от негативното – спомени, страх, притеснения. Много е важно да се стремим към практики, които ни успокояват. Инструкторите по йога на холистичния ни център също са на линия онлайн.

Времето е много подходящо за да се обърнем навътре към себе си и да се посветим на четене, писане, хобита, изкуства, макар и в рамките на дома.  Когато човек е силен духовно и с чиста мисъл, той трудно може да бъде превзет от каквото и да е.

00

Каква е вашата прогноза за ефектите върху хората след тази криза?

Съветът ми е хората да не се поддават на паниката и мрачните мисли. Коронавирусът е като всеки вирус, но се разпространява по-бързо. Не трябва да го асоциираме задължително със смърт. Статистиките сочат, че много повече хора умират всяка година от тютюнопушене. Личното ми мнение е, че ще има донякъде положителен ефект върху всички. Най-вероятно хората ще започнат да ценят повече здравето си, отколкото материалните неща. Ще има обръщане към себе си и това ще е момент за размисъл, преценка и равносметка в каква посока вървим и как да променим начина си на живот.

Кои терапии препоръчвате за успешно възстановяване след като този напрегнат период приключи?

Подходящ вариант е Юмейхо. Това е японска мануална терапия, известна като „божествен масаж" с древни техники с произход от Китай и Непал. Целта ѝ е да коригира  всички асиметрии на тялото, да раздвижи  и всички системи в него, да деблокира блокажи в ставите, да подпомогне метаболизма.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA