Палео + веган = пеган

Всичко за новия хит в диетите, наречен пеганство

Диетолозите по целия свят постоянно разработват нови начини за отслабване, които не вредят на здравето и дават ефективен и бърз резултат. Една от новите тенденции в тази област е пегамската диета. Но наистина ли е толкова безвредна, колкото изглежда на пръв поглед?

История

Пеганството се появява в резултат на синтеза на две противоположности: известната палеодиета и вегетарианството. Вегетарианството напълно изключва животинските продукти, т. е. риби, млечни продукти, месо, яйца. Идеята за палеодиета, от друга страна, е да се консумират храни, които нашите предци са добивали по естествен начин: месо, риба, плодове и зеленчуци. Но, за разлика от вегетарианството, в пеганството са забранени бобовите растения, захарта и преработените храни. Пеганството съчетава най-доброто от двата метода на хранене.

Какво да ядем

При пеганската диета основният акцент е върху консумацията на плодове и зеленчуци - тяхното съдържание в диетата трябва да бъде поне 75%. Останалото се разпределя за месото и рибата: от тях тялото получава необходимите мастни киселини и витамин В12, от липсата на които често страдат вегетарианците. Месото обаче променя позицията си: в пеганизма то се превръща в гарнитура към зеленчуците и плодовете, а не е основното в чинията. Изборът на риба и месо трябва да се прави внимателно: диетата позволява консумацията само на месо от животни, отглеждани по естествен начин, и риба с минимално съдържание на живак - например сардини или сьомга.

Какво да не ядем

Пеганската диета изключва продукти на основата на краве мляко: допускат се само млечни продукти от кози или овце. Разрешено е също да се консумират пълнозърнести продукти, но без глутен, като например киноа и кафяв ориз. Понякога можете да хапвате мед, кленов сироп и кафява захар, но само в малки количества. Храни с подсладители, хранителни добавки, химикали, багрила и консерванти са напълно забранени.

За и против

Всяка нова диета трябва да се опитва с повишено внимание и под наблюдението на лекар, особено при наличие на стомашно-чревни заболявания. Пеганската диета несъмнено е ефективна, но ограничава широкия спектър от здравословни храни, от които се нуждае организма ни. Ето защо, преди да я започнете, трябва да се консултирате със специалист.

ТУК може да се запознаете с петте продукта с мазнини, които помагат за отслабване.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA