Затлъстяването променя вкусовите възприятия

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 06 септември 2019

За да изучат ефекта на затлъстяването върху вкусовите възприятия, учени от Бингхамптънския университет в САЩ  са провели експерименти с плъхове. Екипът е изучавал области на продълговатия мозък на гризачите, които са свързани с обработката на вкуса. Те ги сравняват при здрави индивиди и плъхове със затлъстяване.

Учените открили, че вкусовите реакции при плъховете със затлъстяване са били по-слаби, с по-кратка продължителност и са се развивали по-дълго. Досега резултатите се потвърждават само при плъховете, но авторите уточняват, но подобен ефект при хората е много вероятен.

Ранните проучвания показват, че при хората със затлъстяване, също както и при мишките, количестовото на вкусовите рецептори върху езика намалява, затова адаптирането на нови резултати при хората може да бъде повече от реалистично, твърдят изследователите.

„Удивително е колко малко знаем за ефектите на затлъстяването върху вкуса, като се има предвид, че това чувство определя нашия избор", казва Патриция ди Лоренцо. Екипът ще продължи изследванията си, за да разкрие нови подробности около невронните промени, случващи се в мозъка.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA