Това (вероятно) е причината да не можем да сваляме килограми...

Случвало ли ви се е да се опитате неистово да свалите няколко килограма, но просто да не се получава?

Димитър Андонов
Димитър Андонов 28 януари 2020

Всички сме наясно с онзи момент, в който отчаяно искаме да свалим няколко килограма. Първо си поставяме целта, правим всичко възможно да я осъществим, но ето, че след седмица, отново ги връщаме към теглото си. Оказва се, че това може да не е „йо-йо" ефект, а едно друго съвсем логично обяснение, което вярваме, че може да бъде научно обосновано.

Най-вероятно не сте чували за set point theory. Това е идеята, че теглото на тялото ни, както и много други неща, са генетично предопределени и не можем да променим с лека ръка. Специалистите, които застават зад тази теория, извеждат разбирането, че килограмите варират в определени моменти от живота ни, а причината за това е напредването на възрастта, промяната на метаболизма, хормоните и начина, по който смиламе храната. Все пак, независимо от духа, тялото не може да функционира по един и същ начин на 20, 40 и 60 години.

Същността на тази теория, която сме доста склонни да приемем за абсолютна истина, е, че всъщност каквото и да правим, тялото ни трудно може да избяга от своя генетичен код. Ако това е вярно, вече разполагаме с обяснението защо всъщност не сваляме килограми. Ако все пак в момента имате желание да го направите, добре е да знаете следното нещо за отношенията си с храната, преди да влезете в режим „all in". Публичната тайна се изразява в това, че след като сме вечеряли или обядвали, е редно да изчакаме 20 минути, за да разберем дали всъщност сме се нахранили. Тялото ни се нуждае от около половин час, за да регистрира храната, която сме приели. Това пък, от своя страна, често ни подтласква вечно да бъдем с усещането, че сме гладни.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA