Аутизмът вече може да бъде диагностициран до 14-месечна възраст на детето

Колкото по-рано лекарите диагностицират разстройство от аутистичния спектър (РАС) при детето, толкова по-голям ефект ще има терапията. Повечето диагнози днес се правят, когато детето е на възраст 3-4 години и когато е приключила активната фаза на развитие на мозъка. Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего обаче доказват, че болестта може да бъде идентифицирана много по-рано - когато детето е само на 12-16 месеца.

Ранната диагностика е изключително важна поради ускореното развитие на мозъка в първите години от живота. Синаптичната плътност и връзките между невроните в префронталните и темпоралните части на кората се удвояват в периода между раждането и възрастта от една до две години.

Тези области на мозъка участват в социалното поведение, така че за децата РАС терапията по това време може да бъде много по-ефективна от същото лечение в по-късна възраст.

За определяне на възрастовия интервал, когато диагнозата може да бъде определена с точност, екипът изследва 1260 деца, които през периода от 12 до 36 месеца са преминали поне през един диагностичен преглед, последван от оценка на психолог. Изследването включва 441 пациенти с диагноза РАС и 828 деца без аутизъм.

Стабилността на диагностичните параметри при децата на възраст 12-13 месеца е 0.50, към 14-ия месец е вече 0.79, а до 16-ия е 0.86.

„Нашите резултати доказват, че параметрите (за диагностициране) на РАС са станали стабилни, започвайки от 14-ия месец”, казва старшият автор на изследването Карен Пиърс. Има много малка вероятност установената диагноза на РАС при дете на тази възраст да не бъде потвърдена в бъдеще, така че е много важно лечението да започне възможно най-рано”, подчертава тя.

Много изследвания потвърждават, че анкетирането на родителите относно характеристиките на развитието на детето до първия му рожден ден може да идентифицира симптомите на РАС.

Друга група учени от САЩ наскоро определи възможната причина за аутизъм. Според тях тя се крие в синхронизацията на активността на определени участъци от мозъка.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA