Учени от Нидерландия създадоха изкуствена матка за недоносени деца

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 30 октомври 2019

Нидерландски учени са предложили свое изобретение, което да замени кувьозите. По този начин те се надяват да намалят наполовина детската смъртност. Днес преждевременното раждане е основната причина за детската смъртност. От 15 милиона родени недоносени деца приблизително половината умират. На снимката можете да видите прототипа на матката.

Д-р Гид Уи от Медицински център „Maxima” обяснява, че кувьозът, напълнен с въздух, представлява враждебна среда за недоносеното бебе. Докато изкуствената матка ще се напълни с течност, а кръвта и други течности ще циркулират през тръбите. Бебето ще се прикрепи към изкуствена плацента. То ще получава кислород и други полезни вещества през пъпната връв, според схемата, привична за него. В това състояние то може да прекара до няколко седмици, след което отново да има „раждане".

Докато учените все още не могат да кажат нищо за последиците от такова раждане на дете, то може би в бъдеще това ще бъде добър вариант за двойките, които не могат да имат деца по една или друга причина.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA