"Да се родиш с инвитро": как да говорим с детето

Първата книга в България, която помага на родителите да разкажат на децата си какво всъщност означава да се родиш с помощта на асистирана репродукция.

Ася Иванова
Ася Иванова 18 април 2024

Фотография: Михаил Минков

Светът, в който живеем, често парадира с това, че табутата са вече в историята. Все повече родители открито разговарят с децата си на деликатни теми, които допреди няколко десетилетия старателно се избягваха. И все пак има още много семейства, срещащи трудност в сътворяването на семейната си история, с която да впишат децата си в света. Този процес е особено фин, когато децата са родени с помощта на инвитро технологиите.

Дискусиите за инвитро обикновено се фокусират върху дългия и труден път за сбъдване на желанието за бебе, като основен акцент са преживяванията на родителите. Но преживяванията на децата са също толкова важни. Проф. дпн Моника Богданова – водещ  у нас психоаналитик, въвеждащ и развиващ психоанализата с бебета и малки деца, е първият специалист в България, който се опитва да насочи вниманието към детето като равностоен участник в този процес чрез издаването на книгата "Да се родиш с инвитро" на български език. Фокусът за първи път е върху личността на бебето и детето в опит да се разкаже какво всъщност означава да се родиш с инвитро.

Книга Да се родиш инвитро

Темата е повече от актуална и социално значима. Само в периода между 2009 г. и 2023 г. с подкрепата на държавния фонд за асистирана репродукция са родени над 20 000 деца. Още десетки хиляди са родени без финансовата подкрепа на държавата. Всички тези семейства са изправени пред въпроса как да разкажат на детето си историята за неговата поява. "Да се говори за раждането на малките деца не е никак лесно, а да се разкаже пътешествието инвитро – понякога непредставимо. Особено ако са минали години в очакване, разочарования и болка. А Детето вече е продължение на тази история и за него е важно да я чуе, да може да се впише в нея по свой начин", споделя проф. Богданова.

Проф Богданова

И книгата "Да се родиш с инвитро" идва на помощ. Това е първата книга, издадена в България, която има за цел да разкаже историята на едно раждане с помощта на асистираната репродукция – разказ, който би дал възможност на родителите да намерят думи към детето си, а на детето – да чуе своята история. "Да се родиш с инвитро" е написана от д-р Мириам Сежер – известен френски психоаналитик, и Катрин Долто – хаптотерапевт, и двете с дългогодишен опит с (бъдещи) майки и бебета. Инициативата да бъде издадена на български е на Център за психоанализа и развитие "Зеленият двор" и проф. Моника Богданова, чийто стремеж е бебето и малкото дете да заемат полагащото им се място на пълноправни човешки същества. Преводът е дело на д-р Маргарита Тарейн – завеждащ Центъра по клинична психология, психоонкология и психосоматика в Аджибадем Сити Клиник , а илюстрациите към българското издание са на световно признатия астро фотограф Михаил Минков.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA