Телевизия в детски ръце

със старта на Buba Play

02 януари 2019
Разкажи ни малко повече за приложението Buba Play – каква е концепцията и кой стои зад оригиналната идея? 
Както ние, възрастните, имаме свои зони, където прекарваме време, така и децата ни имат нужда от свое собствено пространство. Buba Play се появи, за да осигури това пространство. Buba Play е първото в България мобилно видеоприложение, изцяло посветено на най-малките. Идеята възникна спонтанно, породена от няколко елемента – постоянно развиващите се технологии; промените в навиците на гледане на телевизия – вече не само вкъщи на дивана пред телевизора, но навсякъде, по всяко време, на мобилните устройства; нуждата от забавление за децата, когато те са някъде със своите родители или когато те гледат телевизия, но на различни от телевизора устройства, и не на последно място, натрупания през годините опит при подбор и разпространение на съдържание.
 
Какво може да намерим в Buba Play и какви са вариантите за абонамент? 
За първи път у нас платформата събира на едно място любимите детски телевизионни канали, които може да бъдат гледани в реално време, както и селекция от над 500 часа детски анимационни филми и сериали, като стремежът ни е да надхвърлим 1000 часа, които периодично да допълваме и обновяваме. Включените тв програми са подходящи за деца от 0 до 14 г., от Baby TV за най-малките, през Disney Junior и Fix&Foxi, до Cartoon Network, Nickelodeon и Disney Channel. Абонаментите са такива, че всеки да може да избере подходящия за своето дете – от такъв за една седмица или месец, през три- и шестмесечен, до едногодишен абонамент. Всеки абонамент е за две устройства. Може да бъдат разгледани на нашия сайт www.bubaplay.bg
 
Само чрез мобилни устройства ли е достъпно?
Стартирахме с приложение за Android и iOS за телефони и таблети, а вече е достъпен и видеоплейър за онлайн гледане на компютър. В най-близко бъдеще ще предложим и Buba Play брандиран цифров приемник, който ще може да бъде разположен в детската стая, където децата да имат достъп само до подходящо за тях съдържание.
 
Това, че си майка на две деца, ли беше определящо при първоначалната хрумка, или тенденциите в навиците на зрителите? 
И двете. Навиците, желанията и предпочитанията на моите деца ми помагат много  при разработката на функционалностите и подбора на съдържание. Желанието ни е децата лесно и бързо да се ориентират в приложението и да могат да намерят там любимите си герои.
 
Смяташ ли, че с това приложение създаваш условия за по-защитена среда за малките? 
Абсолютно съм убедена. Всички много добре знаем, че в днешно време освен много възможности интернет крие и доста опасности за подрастващите. В другите платформи децата могат да попаднат на неподходящо за тях съдържание с насилие, грубости или агресия. На Buba Play всичко е внимателно подбрано и подредено в две секции – телевизия, където текат детските тв канали в реално време, и каталог с детски филмчета - с три прости подкатегории – анимирани песнички, филми и сериали.
 
Какво гледат децата ти? Имат ли любими канали/програми/сериали/филми?
София е пристрастена към Baby TV, което е разбираемо за нейната крехка възраст от 1 годинка, Виктория предпочита Disney channel, където следи любимите си сериали „Калинката и черния котарак" и „Сой Луна".
 
Колко екранно време според теб е допустимо за децата днес? 
Предполагам, питате за времето, прекарано не само пред телевизионния екран, но пред всички други мобилни екрани. Според мен  умереното използване на т.нар. умни устройства не е вредно за децата. Напротив, чрез тях те могат освен да се забавляват, гледайки видео или слушайки музика, да се развиват – като изучават чужди езици, решават логически задачи, рисуват, развиват различни свои умения. Важен е подборът на приложения и игри, които родителите ще инсталират на устройствата на децата си. 
 
Има ли в Buba Play филми от твоето детство? 
Много бих се радвала да осъществя тази своя идея и да добавя в платформата някои златни детски сериали от миналото, eдин вид да им вдъхна живот отново. Надявам се,  че такива като „Неочаквана ваканция", „Войната на таралежите", „Васко да Гама от село Рупча" и др. ще бъдат интересни за гледане както от децата, така и от техните родители. Искрено се надявам това да стане факт още в началото на 2017 година.
 
Новите технологии спомагат ли за сближаване между поколенията, или по-скоро обратното? 
В нашето семейство определено спомагат. Освен децата, моите родители също ползват смартфони. Моят баща гледа видеа, чете новини, а майка ми има Facebook профил.  Когато не сме заедно, се чуваме и „виждаме" по телефона. В днешно време все повече хора използват Skype и Viber за връзка помежду си, връзка не само между различни градове и държави, но и връзка между различни поколения. Използват се и най-различни месинджъри за комуникация, а за Facebook няма нужда да казвам нищо, вече всичко и всички са там. Знаем много неща за приятелите си, къде пътуват, къде вечерят, какво правят, какво харесват, но все по-рядко ги виждаме, все по-рядко си говорим. Технологиите едновременно ни сближават, но и физически ни раздалечават.
 
Каква ще бъде следващата ти стъпка в приложенията?
Имам още няколко идеи, които много харесвам и се надявам да прераснат в успешни проекти, но ще ги споделя, когато ги разопаковаме от Lego кутията им и сглобим поне първия им етаж.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA