В Англия се изгражда уникален мост с пролука посредата

Изграждането на уникалния пешеходен мост в Англия, който свързва полуостров Корнуол с островната крепост Тинтагел, свързана с легендите за крал Артур, е вече в заключителна фаза. Проектантският екип от Ney & Partners и William Matthews Associates беше избран в резултат на международна конкуренция.

Мостът с дължина 70 метра ще се състои от две конзоли, които се „протягат” една към друга: едната тръгва от острова с руините на замъка, а другата - от противоположния бряг, където се намира село Тинтагел. В същото време, конзолите не се докосват, между тях ще остане разстояние от 4 см. Според авторите на проекта, тази празнина трябва да създаде усещане за преход между континента и малкия остров.

Мостът ще бъде облицован с каменни плочи, по цялата му дължина ще се монтират балюстради от неръждаема стомана, които са проектирани така, че погледнати от разстояние да се сливат с небето.

Сложният ландшафт изисква иновативен подход към строителството. Мостът е изграден без скелета или свободно стоящи опори, за построяването му се използва кабелен кран. Тази технология за първи път е въведена в швейцарските Алпи.

Трябва да се отбележи, че замъкът Тинтагел привлича почти 250 хиляди посетители годишно. За да стигнат там, всички те бяха принудени да преодолеят труден път - да се изкачват по стотици стъпала и да пресичат малък дървен мост.

Наскоро "Грация" писа, че британската компания Compass Pools ще построи първия 360-градусов „невидим басейн” в Лондон. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA